Home / Doesburg-Regiobode / Geen nieuwbouw sporthal

Geen nieuwbouw sporthal

Sporthal Beumerskamp op de Beinum moet gesloopt worden, hij is sterk verouderd en voldoet niet meer aan de huidige eisen. De meest geschikte plaats voor herbouw is bij Zwembad Den Helder. Aan de Breedestraat komt dan ruimte voor uitbreiding van de Dekamarkt en woningbouw. Het parkeerprobleem is opgelost.
De gemeente kiest er echter voor om de oude sporthal voor tienduizenden euro’s op te knappen. Een financiële verkwisting voor onze armlastige gemeente. Waarom wordt er niet gekozen voor een prachtig en duurzaam sportcomplex, waar sporthal, zwembad, korfbal en kegelbaan gecombineerd kunnen worden met een sportschool, fysiotherapeut en een ruimte voor ouderen, wijkraad Ooi, andere verenigingen en het jeugdcomplex van 0313. Het zou een permanent beschikbaar evenemententerrein kunnen worden voor bijvoorbeeld de kermis, muziekevenementen en rommelmarkten. Doesburg gaat een regiofunctie vervullen, mede dankzij goede bereikbaarheid en parkeergelegenheid. Soortgelijke accommodaties hebben elders hun succes bewezen.
De combinatie zwembad en sporthal met gezamenlijke horeca heeft een grote aantrekkingskracht en stimuleert potentiële sporters meer te bewegen. Het is belangrijk dat mensen aan hun gezondheid werken, een betere conditie en weerstand opbouwen en een gezond gewicht halen en behouden. De jeugd kan elkaar in deze nieuwe situatie ontmoeten en samen sporten. Er ontstaat saamhorigheid, dat criminaliteit en overlast tegengaat. Er komt ruimte voor ouderen om samen activiteiten te ondernemen, zodat zij niet vereenzamen.
Zwemvereniging D.W.V. heeft in samenwerking met hoofdsponsor Retail Bouw Nederland een bouwtekening gemaakt. De gemeente Doesburg heeft geen enkele belangstelling en parkeert de bouw van een nieuwe sporthal voor 5 jaar. De enige reden: gebrek aan financiën. Er zijn echter diverse overheidsregelingen waar bijna gratis geld verworven kan worden in de vorm van subsidies, giften en leningen tegen bijna 0 procent rente. Met verkoop van de grond aan de Breedestraat komt een aanzienlijk bedrag vrij. D.W.V. daagt de gemeente uit om door te laten rekenen wat een nieuwe sportaccommodatie kost en dit af te zetten tegen de huidige kosten van energie, personeel en de ‘oplapinvesteringen’ van de Beumerskamp.
We hebben sterk het vermoeden dat de coalitie en wethouder zich op de vlakte houden in aanloop naar de verkiezingen in maart. D.W.V. nodigt deze bestuurders uit voor een gesprek op korte termijn: de tijd is juist nu rijp om een beslissing te nemen. Het is tijd voor daadkracht om onze stad weer trots en leefbaar te maken en positief op de kaart te zetten.

Walther Eenstroom, voorzitter D.W.V.
Henkjan Kets, secretaris D.W.V.

Lees ook

Lezing over de energietransitie

DOESBURG – In de Gasthuiskerk verzorgt het Nut Doesburg op donderdagavond 24 juni een lezing …

One comment

  1. In Regiobode week 21 pleiten de heren Eenstroom en Kets (D.W.V) om, in plaats van de sporthal Beumerskamp op te knappen, een nieuw sportcomplex te bouwen bij zwembad Den Helder. Een onsmakelijk idee namens veel omwonenden. Laten we de argumenten van de heren een bekijken. Financieel gezien is de verbouwing van Beumerskamp het hoogst haalbare in deze lastige periode en heeft de bouw van een nieuw complex totaal geen prioriteit. Aangevoerd wordt dat de locatie geschikt is voor alles, een sporthal, jeugdcomplex, wijkraad, kermis, evenemententerrein. Wat de heren gemakshalve over het hoofd zien zijn een aantal belangrijke aspecten. Ten eerste zal dit een grote aantasting zijn op een bijzonder stuk natuur, een stuk van de Oude IJssel waar regelmatig Bevers, Reeën en zelfs een Otter worden gesignaleerd. Het bijzondere stuk natuur in en om Doesburg moeten we koesteren in een land waar dit steeds zeldzamer wordt en wat Doesburg juist uniek maakt. Ieder die in de buurt woont weet wat de al aanwezige locaties met zich meebrengen aan verkeersdrukte, een drukte die nu nog te overzien en te accepteren is inclusief de files voor de milieu straat en toekomstig touringcar parkeerplaats. Met de ideeën van de heren komt hier in de toekomst dus veel meer verkeersbeweging op een stukje waar veel toeristen en scholieren fietsen en vele een bezoek brengen aan de museumtuin die ook maar even verwijderd dient te worden waardoor het steeds meer het afvoerputje van Doesburg begint te worden en wat de verkeersveiligheid niet ten goede zal komen. Buiten dit alles behoren (muziek)evenementen en de Kermis in de binnenstad thuis waar de ondernemers en vrijwilligers zich elke jaar hard voor inzetten en een prachtige sfeer creëren. Dan het argument over beweging. De hoeveelheid sportscholen en locaties hebben nauwelijks invloed op het sportgedrag van bewoners, dit heeft te maken met voorlichting, laagdrempeligheid en prijsverhoudingen. De al aanwezige sportscholen en locaties voldoen uitstekend aan deze criteria en zijn voor Doesburgers prima te bereiken. Het vermoeden rijst dat de heren het bestaansrecht van D.W.V. willen waarborgen en daar mag natuur, veiligheid en leefbaarheid voor geofferd worden. Wij dagen de heren uit om naar alternatieve plannen te kijken dan dit onsmakelijke idee dat, mocht het überhaupt in de toekomst in overweging worden genomen door de gemeente, op groot verzet kan rekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.