Home / Cultuur / Meander reist door Rhedense geschiedenis
Linda Peppelman - .

Meander reist door Rhedense geschiedenis

GEM. RHEDEN – Rheden heeft sinds kort een eigen stripfiguur: Meander. Zijn eerste album, waarin hij samen met zijn rups Xander door de geschiedenis van de gemeente reist, werd dinsdag 20 april gepresenteerd op kasteel Biljoen in Velp.

Meander leeft samen met zijn vriendje Xander in de oneindige bossen van de Veluwezoom. Ze moeten de bedreigde oereik zien te redden en daarvoor reizen ze door de geschiedenis van de gemeente Rheden. Ze ontmoeten de eerste inwoners van de gemeente, gaan op audiëntie bij koning-stadhouder Willem III en bezoeken bekende Rhedense locaties, zoals kasteel Middachten, de Gelderse Toren en de Gazelle-fabriek. Het wordt nog spannend of het Meander en Xander lukt de oereik te redden.

Meander is grotendeels gefinancierd met de BNG Erfgoedprijs, die de gemeente Rheden in 2019 won. Doel van het project is om de jeugd op een toegankelijke manier kennis te laten maken met de lokale geschiedenis. “Erfgoed is niet alleen interessant voor mensen van 60 jaar en ouder”, zegt wethouder Marc Budel, die zowel cultuur en erfgoed als jeugd in zijn portefeuille heeft. “Ik vind het belangrijk dat als je ergens opgroeit, dat je iets weet van de geschiedenis. Waar liggen je roots?”
Dat maakt Meander geen boek vol saaie feitjes. Er in 46 pagina’s natuurlijk geen ruimte om de hele geschiedenis van Rheden samen te vatten en er is dus gekozen uit verschillende onderwerpen, waarbij erop is gelet dat elke kern uit de gemeente aan bod kwam. “We wilden in eerste instantie vooral een spannend verhaal maken”, vertelt wethouder Budel. “De historische setting nodigt kinderen dan hopelijk uit om verder op onderzoek uit te gaan.”
De wethouder, zelf groot stripliefhebber, benadrukt overigens dat het stripboek ook voor volwassenen heel leuk is om te lezen. Leuk detail is ook dat twintig inwoners van de gemeente figureren in het boek. Voor een kleine vergoeding, nodig om de kosten te kunnen dekken, konden zij een rolletje krijgen. Dat zijn heel verschillende mensen geworden, van jong tot oud, geen prominenten, maar allen betrokken inwoners van de gemeente.

Meander is getekend door Irene Berbee en geschreven door Marq van Broekhoven. Zij kregen steun van inwoners van de gemeente Rheden. “Participatie ten top”, jubelt Budel. “Amateurhistorici uit alle kernen en het buitengebied hebben meegewerkt aan dit boek. Meester Bas de Boer van basisschool Daalhuizen in Velp maakte deel uit van de redactie en liet zijn leerlingen regelmatig proeflezen.” Het was dan ook de bedoeling dat de klas van meester Bas dinsdag aanwezig zou zijn, maar helaas gooide corona roet in het eten: quarantaine. De klas komt later nog een keer naar Biljoen.

Dinsdag 20 april overhandigde tekenaar Irene Berbee het eerste exemplaar van Meander aan wethouder Marc Budel. Het is vanaf nu te koop bij onder andere Read Shop in Dieren en Velp, boekhandel Jansen & de Feijter in Velp en biologische supermarkt Odin in Velp. Scholen krijgen het stripboek tegen een gereduceerd tarief aangeboden, in de hoop dat zij hun leerlingen met een exemplaar verrassen.

Foto: Linda Peppelman

Foto: Tekenaar Irene Berbee overhandigt het eerste exemplaar van Meander aan wethouder Marc Budel

Lees ook

Buitenfilm bij Filmhuis Doesburg

DOESBURG – Filmhuis Doesburg vertoont op vrijdag 30 en zaterdag 31 juli een buitenfilm op …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.