Home / Algemeen / Herdenking bij Polar Bear Monument

Herdenking bij Polar Bear Monument

LOENEN/EERBEEK – Vrijdag 16 april kwamen Willem de Zanger, voorzitter van de Dorpsraad Loenen Zonnedorp, en Paul Sanders, voorzitter van het Bevrijdingscomité, naar het Polar Bear Monument op de grens van Eerbeek en Loenen. Ze stonden stil te staan bij de bevrijding van beide dorpen, 76 jaar geleden.

De dorpen Eerbeek en Loenen zijn op maandag 16 april 1945 bevrijd door het C-squadron van het Reconnaissance Regiment van de Engelse 49th West Riding Polar Bear Infantry Division. Deze divisie was op dat moment een onderdeel van het Eerste Canadese Leger. Ter herinnering aan deze bevrijding is in mei 2000 het Polar Bear Monument geplaatst bij de rotonde op de grens van Eerbeek en Loenen.
De voorzitter van de Dorpsraad van Loenen legde, namens de Loenenaren, bloemen bij het monument. De voorzitter van het Bevrijdingscomité plaatste een krans van papaverbloemen bij de ijsbeer. Die ijsbeer was de mascotte van het Regiment dat Loenen en Eerbeek heeft bevrijd.
Het Polar Bear Monument is geadopteerd door de C. van Leeuwenschool uit Eerbeek. De Bevrijding werd op school herdacht en vrijdagmiddag kwamen leerlingen bij het Monument voor een bloemlegging. Diezelfde ochtend werd door de gemeente Brummen ook bloemen gelegd bij het monument.

Foto:Martien Kobussen

Foto: Willem de Zanger (links) en Paul Sanders eerden met bloemen en krans de Engelse bevrijders

Lees ook

Auto over de kop in centrum Rheden

RHEDEN – Op de Groenestraat in het centrum van Rheden is zondagochtend een auto over …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.