woensdag 01 december 2021 | WEEK 48 |
HomeRegioIk vind: Zichtlijn kerk Doesburg belangrijker dan gezondheid inwoners gemeente Rheden

Ik vind: Zichtlijn kerk Doesburg belangrijker dan gezondheid inwoners gemeente Rheden

Dinsdagavond 9 maart was er weer een raadsvergadering over de grootschalige opwek. De insteek van deze vergadering was het meenemen van de raadsleden in het vervolgtraject van grootschalige opwek. Heeft u deze gemist? Deze kunt u terugkijken op de website van de gemeente Rheden.
Laten we beginnen bij het begin, ruim een jaar geleden. Het begon met 4 zoekgebieden namelijk midden op de Veluwe, bij de Beemd, de Havikenwaard en de Broekdijk in Spankeren.
Toen kwam daarna een ‘Handreiking Energie & Landschap’. Eerst werden alle vier de locaties overal meegenomen en benoemd. Al snel bleek de Veluwe geen optie. Naar mate de tijd vordert wordt de handreiking steeds meer gefinetuned blijkt de Havikenwaard ook niet geschikt. Dit werd afgelopen raadsvergadering even toegelicht door wethouder Klomberg. (Terwijl de Havikenwaard nu nog steeds genoemd wordt in de enquête Rheden Spreekt?) De Havikenwaard is een waardevol landschap en er is sprake van een belangrijke zichtlijn met de kerk van de gemeente Doesburg dat een beschermd dorpsgezicht heeft. Dus daarom kan daar absoluut geen windmolen komen. Nu moet iemand mij toch echt iets gaan uitleggen. De zichtlijnen vanuit Rheden ter hoogte van de Havikenwaard met Angelo en Duiven. Er staan daar toch echt windmolens! Hoezo zichtlijnen? Dan heb ik gelijk een vraag voor de wethouder en de raadsleden? Onlangs hebben jullie een rapport goedgekeurd namelijk beschermd dorpsgezicht Laag-Soeren. Dus het Soerense Broek is vanaf nu dus ook gevrijwaard van windturbines? Want ja ook daar is nu een beschermd dorpsgezicht en daar wonen ook nog eens +/- 2000 huishoudens omheen binnen een afstand van 2 km. Dus twee vliegen in één klap. Het dorpsgezicht van Laag-Soeren wordt beschermd en ook de natuur en de gezondheid van deze inwoners. Dat u de gezondheid van al deze inwoners in de gemeente Rheden, waar u verantwoordelijk voor bent, met één alinea afdoet in de ‘Handreiking Energie & Landschap’ dat we de GGD-richtlijnen volgen, terwijl u dondersgoed weet dat deze richtlijnen niet meer van deze tijd zijn! Als u goed opgelet heeft tijdens de inspraak van dhr. aan de Wiel uit Piershil afgelopen raadsvergadering dan hoop ik dat u het zoekgebied Spankeren heel snel uit de Handreiking gaat halen. Dan heeft u tenminste oog voor de gezondheid van uw inwoners! Wij zijn u allen zeer dankbaar.

Anita Werkman
Spankeren

spot_img
Verder lezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer deze week

0214410_Gemeentehuis.JPG

Gemeente en inwoners werken samen aan beheer openbare ruimte

GEM. RHEDEN - De gemeente Rheden heeft een integraal beheerplan opgesteld voor de openbare ruimte. Hierin staat hoe de gemeente de komende jaren een veilige en duurzame leefomgeving wil realiseren. Door integraal te werken, kan de gemeente efficiënter omgaan met budgetten.

0215201_schrijven__pen_op_papier.jpg

Ik vind: Wildraster Velp

Het wildraster in Velp wordt verplaatst, de landbouw wint het van de natuur. Natuurmonumenten plaatst op dit moment een nieuw wildraster. Het raster van 2.20 meter hoog loopt vanaf de tennisbanen in Velp globaal richting de Herikhuizerweg en gaat dan verder omhoog langs het mooie pad aan de westkant van

0215758_Koffie.jpg

Walk en Talk over het cv

BRUMMEN - De Walk en Talk van donderdag 2 december in de bibliotheek in Brummen staat in het teken van het cv. Er wordt gesproken over vaardigheden en hoe sollicitanten deze het best op hun cv kunnen zetten. Persoonlijke eigenschappen, karaktereigenschappen en persoonlijke sterke punten doen ertoe bij het zoeken

0215193_Gedichten_voor_iedereenWoordenwaadplaats.jpg

Doesburgse gedichten in Buurtacademie-boom

DOESBURG - In de Buurtacademie in Doesburg is nog tot en met 5 december een boom te zien met daarin gedichten die mede zijn gemaakt door inwoners. Deze gedichten zijn gemaakt tijdens de IJsselbiënnale. Elke zaterdagmiddag was de Doesburgse dichter Marion Steur met de woordenwaadplaats te vinden aan het einde

0215246_euros__geld__munten.jpg

Nieuwe subsidieregeling Gelderse thematische verhaallijnen

REGIO - Provincie Gelderland draagt met de nieuwe gezamenlijke subsidieregeling 'Gelderse thematische verhaallijnen’ bij aan een toekomstbestendige cultuur- en vrijetijdssector. Deze regeling stimuleert samenwerking tussen musea onderling én tegelijkertijd de samenwerking tussen de museale en de vrijetijdssector.

0215880_Bernadette_Hakken_Libelle.jpg

Het Peukenmeisje Bernadette won Libelle Ster

ELLECOM - Ze begon in 2018 met een jaar lang peuken rapen. Inmiddels is Bernadette Hakken uit Ellecom al ruim drie jaar hard aan het knokken tegen plastic vervuiling. Haar inzet voor het milieu leverde haar onlangs de tweede plaats op in de Libelle Ster Verkiezing, waarmee sterke vrouwen in