Home / Rheden-Regiobode / Ik vind: Energiebeleid gemeente Rheden

Ik vind: Energiebeleid gemeente Rheden

De gemeente Rheden wil graag meedoen aan het beleid energieneutraal te worden. Er ligt een beleidskader sinds 2019 met acties en extra focus in een programmaplan uit 2020. Het creëren van zonneparken en het neerzetten van forse windmolens wordt mogelijk. Vaak worden dan weilanden en andere gemakkelijk te bebouwen (natuur)terreinen afgezocht op de mogelijkheden. Dit terwijl wij juist proberen dit zoveel mogelijk te behouden en oplossingen binnenstedelijk op te lossen. De onbebouwde landelijke omgeving tussen de IJssel en de Veluwe heeft grote ecologische en recreatieve betekenis en is eigenlijk heel kostbaar. En meteen komen er natuurlijk allerlei bezwaarden in actie en ontstaan procedures die bij de Raad van State eindigen, inclusief alle frustraties.
Waarom niet eerst met man en macht kijken naar opties in de bebouwde omgevingen? Mogelijkheden bij bestaande woningen waar je gemakkelijk mee kunt starten, bestaande bedrijfsgebouwen, bijvoorbeeld langs de kanaalzone in Dieren, aanpakken. Een voorbeeld: er zijn bijna 6000 woningen van Vivare binnen de gemeente Rheden. Vivare is volgens het bestaande beleid uit 2020 een partner. Stel dat er gemiddeld 10 zonnepanelen op elke huurwoning kunnen met een oppervlak per zonnepaneel van ongeveer 1,5 m2. Dit zijn 9ha aan zonneparken oftewel 18 voetbalvelden. Het project met Vivare dus meteen versnellen. De financiering lost zich op, want zonne-energie verdient zich volgens de gemeente terug. Huurders betalen aan Vivare het uitgespaarde bedrag aan energie. Kost hun dus niets. Geen ingewikkelde ruimtelijke procedures voor nodig, wel eigen extra inspanningen van de gemeente en Vivare. Bedrijfspanden met hun vaak platte daken lenen zich gemakkelijk voor zonnepanelen, er moet eventueel dakversteviging plaatsvinden. Dit is op te lossen. De gemeente kan hier een projectleider op zetten en subsidies verstrekken. Dus morgen beginnen met alle eigenaren en het georganiseerde bedrijfsleven te benaderen (vaak korte lijntjes). Binnen vijf jaar kunnen alle deze daken van panelen zijn voorzien. Op niet alle daken van particuliere woningen liggen zonnepanelen. Persoonlijke benadering, begeleiding en voorfinanciering helpen zeker. Overheden kunnen tegenwoordig (bijna) gratis lenen. Als dit allemaal gerealiseerd is, kunnen wij bekijken of het nog nodig is om de natuur te voorzien van zonneparken. Ik denk dat dit dan niet meer hoeft. Er zal dan meer draagvlak zijn omdat wij er echt alles aan gedaan hebben om dit te voorkomen.

Mathieu Vaessen
Dieren

Lees ook

Soerenaar is overlast van houtstook spuugzat

LAAG-SOEREN – Steeds vaker lijkt de overlast van houtstook tot ergenissen te leiden. Wat voor …

One comment

  1. Beste Mathieu,

    Eens met je gedachtengang om alle daken te voorzien van zonnepanelen daarmee zouden we al een eind komen, maar dan komen we nog steeds aanzienlijk wat energie te kort. Laat ik van het meest gunstige scenario uitgaan waarbij er per vierkante meter zonnepaneel 175W wordt geproduceerd. Dat zou bij 9ha neerkomen op 15.75MWh. Alleen de inwoners van het dorp Velp hebben al een energiebehoefte van 24.075MWh (https://allecijfers.nl/wijk/wijk-02-velp-rheden/ 2670kWh per woning maal 9017 woningen). Daarmee hebben we de andere dorpen, maar ook zelfs de bedrijven nog niet voorzien in haar elektriciteitsvraag. Dan om het nog bonter te maken hebben we het ook nog niet over de verwarming van de woningen gehad, wat nog een additionele energievraag welke nu niet is meegenomen.

    Alle woningen voorzien van zonnepanelen helpt wel mee, maar is helaas niet de oplossing voor onze totale energievraag.

    Als ik denk aan een oplossing waarbij wij niet ons landschap niet teveel willen aantasten dan denk ik aan een licht water reactor (zonder verrijkte uranium dus), welke een capaciteit heeft van 300MWh. De locatie Riverstone (daar is immers toch al zoveel overheidsgeld verloren gegaan) zou een locatie kunnen zijn. Kunnen we na aanleg van dat ding ook die windmolens tussen Duiven en Lathum weghalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.