Home / Alle-Regiobode / Retrospectief: Christelijk Nationale school in Lieren 150 jaar

Retrospectief: Christelijk Nationale school in Lieren 150 jaar

De stichting van een Christelijk Nationale school heeft in het midden van de 19e eeuw voor grote deining gezorgd in Beekbergen en Lieren. De problemen ontstonden door de invoering van de schoolwet van Van Brugghen uit 1857. Het vinden van bouwgrond voor de school, het aanstellen van een onderwijzer, de benodigde gelden en het aantal leerlingen zorgden voor een moeizame start van de school.
Vooral christelijke bewoners maakten zich sterk voor een eigen school. De opening van de school aan de Tullekensmolenweg in Lieren kon na vele problemen pas op 1 mei 1871 plaatsvinden. Nu dus op 1 mei 2021 150 jaar geleden.
Hervormden in Beekbergen waren tegen de komst van de school, omdat ze van oudsher een goede band hadden tussen de openbare school en de kerk. De onderwijzer in de openbare school was, zoals in veel plaatsen, koster en voorzanger in de hervormde kerk.
De aankoop van de grond was ook een groot probleem. Men kon een stuk grond kopen van Wilbrink voor 225 gulden. Toch wilde de vereniging een ander stuk grond, dat dichter bij de kerk was gelegen. Er was veel geharrewar over. Er werd zelfs gedreigd met aftreden. Er kwam een beslissing na het zingen van een psalm en het voorgaan van een dominee met een passend gebed.
De benoeming van een onderwijzer was ook een heet hangijzer. De vereniging kon het niet eens worden over ‘de richting’ van de onderwijzer. De ene partij wilde een Christelijk Gereformeerde onderwijzer en de ander een Nederlands Hervormde. Eindelijk werd men het eens na het aftreden van enkele bestuursleden. De keuze viel op E. Schans, maar die bedankte voor de eer, omdat er zoveel geruzie aan vooraf ging. Pas in februari 1871 slaagde het bestuur er in J. Kleyn te benoemden. Hij bleef maar twee jaar. Ook de opvolgers, die om beurten gereformeerd of hervormd waren, bleven kort.
Financieel heeft de school het de eerste jaren erg moeilijk gehad. Giften, contributies, jaarlijkse bijdragen, collecten en hypotheken waren nodig om de school te laten voortbestaan.
De Christelijk Nationale school, die later de naam van Prinses Julianaschool kreeg, heeft zich ontwikkeld tot een prima school in Lieren, waar op moderne wijze nog altijd volgens christelijk grondslag, onderwijs wordt gegeven. Dit jaar bestaat de school dus op 1 mei anderhalve eeuw.

Lees ook

Franse film in de buitenlucht

TONDEN – Het sfeervolle, besloten veldje achter de Sterre leent zich uitstekend voor de vertoning …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.