Home / Rheden-Regiobode / Petitie tegen windmolens aan Broekdijk Spankeren

Petitie tegen windmolens aan Broekdijk Spankeren

SPANKEREN – Bewoners van de Broekdijk in Spankeren zijn een petitie gestart tegen de mogelijke plaatsing van windmolens ten zuiden van het dorp. Ze willen zoveel mogelijk handtekeningen ophalen om de gemeente ervan te overtuigen dat natuurgebied het Soerense Broek geen geschikte locatie is voor grootschalige energie-opwek.

De gemeente Rheden heeft het gebied ten zuiden van de Broekdijk aangewezen als mogelijke locatie voor grootschalige energie-opwekking, bijvoorbeeld door windmolens. Iets waar omwonenden uit Spankeren, Dieren Noordoost, Laag-Soeren, Brummen, de landgoederen De Bockhorst en De Gelderse Toren, Natuurmonumenten en de belangenverenigingen van Spankeren en omringende dorpen allesbehalve blij mee zijn. “We krijgen het gevoel dat de gemeente zijn eigen koers vaart en dat die windmolens er ‘koste wat kost’ moeten gaan komen”, schrijft bewoonster Anita Werkman namens haar buren en andere betrokkenen.
Ze vrezen dat plaatsing van windmolens het landschappelijke en cultuurhistorische karakter van het gebied ingrijpend zal veranderen. Het vrije uitzicht van bewoners van de omliggende dorpen en de rust in het natuurgebied worden verstoord. De leefbaarheid zal overdag verminderen door de bewegende slagschaduw en ‘s nachts door de knipperende rode lampen. De omwonenden maken zich bovendien zorgen over gezondheidseffecten van de hoge windmolens, door het lage frequentie-geluid, slagschaduw en knipperende lampen.

In april neemt de gemeenteraad een besluit over de ‘Handreiking Energie en Landschap’, waarin de mogelijkheden voor energie-opwekking waarin mogelijke locaties voor grootschalige energie-opwekking in zijn opgenomen. De omwonenden hopen zoveel mogelijk handtekeningen op te halen om de raad te overtuigen het Soerense Broek niet als zoeklocatie op te nemen.

www.petities.com/nee_tegen_windmolens_broekdijk_spankeren

Lees ook

Dierens Mannenkoor huldigt jubilarissen

DIEREN – Op maandag 12 juli, de dag waarop eigenlijk de laatste repetitie zou zijn, …

One comment

 1. Jan Zomers (68) Uden

  HOE SCHONER DE LUCHT – HOE WARMER HET WORDT

  het hoofddoel van de Klimaatafspraken van Parijs is dat we stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen: steenkool, olie (benzine, diesel) en aardgas = energietransitie.
  Hierbij vertelt men het verhaal dat de opwarming en klimaatverandering wordt veroorzaakt door CO-2 uitstoot (warmtedeken).

  De huidige opwarming komt niet door CO-2 uitstoot maar door de schoner wordende lucht.
  In de tweede wereldoorlog hadden we veel bombardementen en brandhaarden met sterk vervuilde lucht en CO-2 uitstoot. Koude en strenge winters – we herinneren ons de Hongerwinter in Nederland en de ijzige kou in Rusland, na de oorlog is de lucht schoner geworden en zien we na 1997 dat de Elfstedentocht niet meer mogelijk is.
  Nu tijdens Corona is de CO-2 uitstoot LAAG vanwege minder autoverkeer en weinig vliegtuigen, de lucht is schoon en we zien in februari 2021 temperaturen richting de 20 en eind maart 25 graden… een voorproefje zoals het gaat worden.
  Het verhaal is eenvoudig ** door de schoner wordende lucht ** komen de zonnestralen minder gehinderd, feller en warmer op het aardoppervlak terecht.
  Zelfs een kind van 13 begrijpt dit verhaal.
  Daarnaast vormen de donkerkleurige zonnepanelen op daken en zonneweiden een hitteschild, in de zon worden ze 80 graden. Boven de 40 C gaan we in de zomer vaker meemaken.

  Iets wat al levenslang bestaat (CO-2) mag je niet in 30 jaar naar bijna nul reduceren.
  Zolang er leven is op aarde… is er CO-2 uitstoot via vulkanen, bosbranden en het gebruik c.q. stoken van hout, steenkool, bruinkool, olie (benzine/diesel) en aardgas.
  Dit past in de natuurlijke cyclus waarbij bomen en planten CO-2 nodig hebben, hetgeen ze omzetten in zuurstof voor mens en dier = kortom het leven op aarde.
  Dit wordt nu radicaal gewijzigd, CO-2 uitstoot moet in 2050 richting nul.
  We krijgen opwarming en extreem weer: droge en natte perioden met grote temperatuurverschillen in een kort tijdsbestek, in april binnen twee dagen een temperatuurdaling van 25 graden. Bomen en planten raken ontregeld waarbij vissen, vogels en dieren uit balans raken… ziek worden en afsterven. Bomen en planten gaan dood vanwege een tekort aan CO-2 en richting 2050 ook de mensheid en dieren wegens gebrek aan zuurstof.

  Ondanks dat deskundigen dit weten… blijft de energietransitie zowel in Den Haag als Brussel gehandhaafd. Met een verplichting tot aanleg van ontelbare zonnepanelen en windmolens. Duitsland is terughoudend met windmolens, daar geldt een afstand tot omwonenden van 10 x de hoogte (200 meter is 2000 meter afstand) * in Nederland is dit slechts 400 meter.
  Het is gebleken dat omwonenden geestelijk en lichamelijk klachten krijgen.

  Bovenstaand verhaal moet de DOOFPOT in.
  Verwacht dat de heer Ed Nijpels, Den Haag en EU-Brussel dit jaar met een dringend advies komen: einde gebruik olie en gas niet in 2050 maar in 2040… kortom paniek omtrent klimaat en opwarming – hetgeen ze zelf veroorzaken.
  Groot probleem is dat dadelijk alles op stroom en via accu’s moet:
  auto’s op accu – verwarming, eten koken inclusief de apparaten in bedrijven, horeca en woningen wat nu op aardgas functioneert moet elektrisch… onhaalbaar en onbetaalbaar.
  Stoppen met het gebruik van gas, benzine en diesel vergt pakweg 50% meer stroom.
  Kernenergie mag niet van linkse milieupartijen – kerncentrale Borssele en de 13 andere energiecentrales in NL die momenteel op kolen en gas draaien moeten versneld dicht.
  In heel Nederland moeten zonnepanelen op daken en ontelbare zonneweiden worden aangelegd (hitteschild) – alsmede veel windmolens van maximaal 240 meter hoog.
  Miljarden uitgaven en horizonvervuiling in een land met in 2050 *20 miljoen* inwoners.
  Zonnepanelen en windmolens hebben een levensduur van 20/30 jaar… grote berg afval.
  De energietransitie wordt onbetaalbaar en onleefbaar, waarbij we zien dat andere landen wel kernenergie en aardgas blijven gebruiken en de huidige energiecentrales op gas en steenkool intact laten… bijvoorbeeld Frankrijk, België, Duitsland, Noorwegen, Polen, Rusland (oost en zuid Europa). In NL moet het via wind en zon – wat een onbetrouwbaar factor is.
  Bij weinig wind en weinig zon heb je een probleem, waarbij de stroom af en toe uitvalt.
  Levensgevaarlijk, je hebt het gevoel dat je in 1921 leeft.
  De huidige koperen elektriciteitskabels zijn te dun voor een dergelijke groot hoeveelheid stroom -ze worden heet, veroorzaken kortsluiting en smelten door.

  In Duitsland krijg je subsidie als je woning op aardgas wordt aangesloten.
  België is blij met het schone aardgas zodat ze niet meer op steenkool of stookolie (mazout) hoeven te stoken.
  Vanuit Rusland en Noorwegen is langdurig gas leverbaar, ook schaliegas is een optie.

  Corona was overmacht – energietransitie doen we zelf, dit wordt erger en duurder als Corona. Klimaat, bomen planten dieren en mensen raken uit hun evenwicht.
  Klimaatdeskundigen zeggen dat via energietransitie de opwarming minder wordt.
  Dit is een leugen, door de energietransitie worden de problemen groter.

  Zodra Corona minder is… krijgen we een KLIMAAT-NOODWET:
  er komt een verbod te demonstreren tegen de aanleg van windmolenparken en zonneweiden.
  Wat we nu meemaken tijdens Corona – krijgen we dadelijk bij Climate.
  Je krijgt voor en tegenstanders die met elkaar en met de politie op de vuist gaan.
  Er zijn provincies die niet overal zonneweiden en hoge windmolens willen, echter via de noodwet is men hiertoe verplicht.
  Net als bij Corona… allerlei geboden en verboden met ingrijpen via boa, politie en ME:
  – demonstratie tegen aanleg van windmolens en zonneweiden wordt verboden
  – nieuwe auto, scooter en gaskachel/ketel moet in of na 2026 via accu of elektrisch
  – boeren moeten via het stikstof verhaal versneld hun veestapel en kassen inkrimpen

  HOE SCHONER DE LUCHT – HOE WARMER HET WORDT.
  Daarboven vormen de zonnepanelen in Nederland een hitteschild… in de warme zon worden ze 80 graden. Mensen zien overal nieuwe windmolens en zonneweiden terwijl de woningbouw vanwege strenge milieueisen stagneert.
  Gas, stroom en benzine wordt ieder jaar duurder voor gezinnen, bedrijven, horeca en boeren.
  Opwarming, klimaatverandering, horizonvervuiling, stress, maatschappelijke ontwrichting, toenemende armoede… kortom veel woede en in heel Nederland protest.
  Uiteindelijk gaan we zien dat bedrijven, boeren, werkende en rijke mensen dit land zullen ontvluchten naar dunner bevolkte gebieden waar de klimaateisen en horizonvervuiling minder is bijvoorbeeld: Canada, Frankrijk, Polen en andere landen in Europa.

  Geachte lezers, Kamerleden en beleidsbepalers… graag een eerlijk antwoord uwerzijds

  met zorgelijke groet, de heer Jan Zomers (68) sociaal-econoom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.