zaterdag 27 november 2021 | WEEK 47 |
HomeBrummen-RegiobodeBesluit over verdere natuurontwikkeling in Cortenoever

Besluit over verdere natuurontwikkeling in Cortenoever

BRUMMEN – De gemeenteraad van Brummen neemt in de vergadering van donderdag 21 januari een besluit over natuurontwikkeling in Cortenoever. Er is een verklaring van geen bedenkingen nodig voor het afwijken van het bestemmingsplan om alle geplande werkzaamheden hier te kunnen uitvoeren.

Provincie Gelderland, gemeente Brummen, Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer werken al sinds 2015 samen aan natuurontwikkeling in de uiterwaarden van Cortenoever. Er is een ontwerp gemaakt met daarin maatregelen die de ontwikkeling van het uiterwaardenlandschap mogelijk maken. Rijkswaterstaat wil met dit project de ecologische waterkwaliteit verbeteren. Door een gebied te creëren dat langer onder water staat, ontstaat een soort kraamkamer voor vissen. Provincie Gelderland houdt zich in het kader van Natura2000 bezig met het verbeteren van de natuurlijke leefomgeving van dieren en planten. Hiervoor wordt een hardhout ooibos uitgebreid, wordt met nieuw beheer glanshaverhooiland gerealiseerd. Daarnaast draagt de ontwikkeling in Cortenoever bij aan het Gelders Natuurnetwerk, dat als doel heeft natuurgebieden te versterken en met elkaar te verbinden. Tot slot worden enkele kronkelwaardgeulen uitgegraven, die gaan bijdragen aan de doelen voor Natura2000/GGN en Kaderrichtlijn Water.

Niet alle maatregelen passen binnen het bestaande bestemmingsplan. Zo is het de bedoeling dat een aantal percelen dat nu een agrarische bestemming heeft, door middel van graafwerkzaamheden en gewijzigd beheer en onderhoud, wordt omgevormd tot natuur.
De Provincie Gelderland neemt het vergunningentraject van dit project op zich en zal een omgevingsvergunning aanvragen voor uitvoering van deze plannen. Daarvoor wordt een verklaring van geen bedenkingen gevraagd van de gemeenteraad. Door deze verklaring af te geven, maakt de gemeenteraad gebruik van haar bevoegdheid om af te wijken van een geldend bestemmingsplan. Dit is nodig om de omgevingsvergunning te kunnen verlenen.
De raad zal eerst een ontwerp-verklaring afgeven. Deze komt, samen met de andere benodigde ontwerpinsluiten, ter inzage ter liggen en hierop kan iedereen een zienswijze indienen. Daarna wordt de gemeenteraad om een definitieve verklaring gevraagd, die eveneens weer ter inzage komt te liggen, samen met de andere benodigde definitieve besluiten.

De natuurontwikkeling in Cortenoever en de ontwerp-verklaring van geen bedenkingen worden donderdag 21 januari besproken in de besluitvormende raadsvergadering van de gemeente Brummen. Deze begint om 20.00 uur en is online te volgen.

spot_img
Verder lezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer deze week

0214608_Narrenkap.jpg

Prins Kevin geïnstalleerd bij de Narrenkap

VELP - Met een grootse openingszitting heeft Carnavalsvereniging de Narrenkap uit Velp op zaterdag 6 november het seizoen geopend. Er werd afscheid genomen van prinses Mariëtte en kennisgemaakt met Prins Kevin en zijn gevolg, die zich met een spetterende opkomst presenteerden.

0215002_Meditatie.jpg

Mindfulnessdag in Hall

HALL - Mindfulnesstrainer Jantine Peters houdt op zondag 28 november van 10.00 tot 16.00 uur een mindfulness oefendag in de cursusruimte van natuurboerderij de Mhene aan de Lendeweg 4a in Hall. In een kleine groep van maximaal 8 personen doen de deelnemers diverse oefeningen waarmee zij hun aandacht en opmerkzaamheid

0214727_Echtpaar_Martens.jpg

Echtpaar Martens viert diamanten bruiloft

BRUMMEN - Het was een wat mistige dag, 10 november 1961, de dag dat Hennie van Heerde in het huwelijksbootje stapte met Bram Martens. "Maar we hebben een prachtige dag gehad, waar we nog steeds mooie herinneringen aan hebben", vertellen ze als ze hun 60-jarig huwelijksfeest vieren.

0215426_eten.jpg

Caleidoz opent de Huiskamer

DOESBURG - Op maandag 29 november opent de Huiskamer van Caleidoz om 9.30 uur voor het eerst haar deuren op Beumerskamp in Doesburg. Eenieder kan er terecht om een kop koffie of thee te drinken en gezellig te kletsen. Voor wie meer uitdaging zoekt, zijn er tal van activiteiten mogelijk.

0214995_Midwinterhoornwandeling.JPG

Midwinterhoornwandeling in Doesburg

DOESBURG - Zondag 28 november wordt in Doesburg weer de jaarlijkse midwinterhoornwandeling gehouden. Jaarlijks doen honderden wandelaars mee aan de tocht, waarbij onderweg de klanken van de midwinterhoorn te horen zijn.

0215392_benno.jpg

Online lezing cybersecurity

DIEREN - De lezing van specialist in cyber security en internet-privacy Brenno de Winter, maandagavond 29 november, wordt niet in de bibliotheek,m maar online gehouden. Brenno neemt de aanwezigen mee in de digitale jungle van het internet. Wat gebeurt daar eigenlijk allemaal? Is deze wereld wel veilig? Welke sporen laten