Home / Nieuws / Het Biljoenbad is één van de duurzaamste zwembaden van Nederland

Het Biljoenbad is één van de duurzaamste zwembaden van Nederland

VELP – Het Biljoenbad in Velp, dat vorige week officieel is geopend, bevat diverse toepassingen die het zwembad bijzonder duurzaam maken. Het zwembad is geheel gasloos opgeleverd door de toepassing van ‘all-electric’, het is uitstekend geïsoleerd en bevat een dak met bijna 270 zonnepanelen. Daarnaast zijn er diverse circulaire materialen toegepast. Volgens wethouder Dorus Klomberg is het dan ook één van de duurzaamste zwembaden van Nederland

“Een zwembad is een energievreter, niet alleen het water moet worden verwarmd, maar ook de binnenruimtes. Een zwembad zo energieneutraal mogelijk opleveren, vergt dus een behoorlijke inspanning”, aldus wethouder Klomberg. “We hebben als gemeente in 2017 extra budget beschikbaar gesteld om er een icoonproject van te kunnen maken met een gemiddelde duurzaamheidscore van minimaal 8. Uiteindelijk hebben we er een 8,3 van weten te maken. Een mooi rapportcijfer, niet alleen voor de energie en milieuaspecten ook op het gebied van gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. Het resultaat is een gebouw dat 20 procent beter presteert dan vanuit het officiële Bouwbesluit verplicht is en dat is mooi.”

Bij de bouw van het zwembad is niet alleen gedacht aan de korte termijn. “De constructie van het gebouw is zodanig dat we over 50 jaar, als het aan vervanging toe is, veel van het gebruikte materiaal kunnen hergebruiken. De waterzuivering gebeurt niet met het milieubelastende chloor maar met zoutelektrolyse en bijna alle energie die we nodig hebben voor het zwembad wordt opgewekt op het dak. De ontwikkelingen op het gebied van duurzaam bouwen gaan snel, gelukkig maar. Nieuwe technieken zullen het in de toekomst misschien mogelijk maken om een geheel energieneutraal en circulair zwembad te bouwen. Voor nu ben ik bijzonder trots op wat we in Rheden hebben bereikt; één van de duurzaamste zwembaden in Nederland”, aldus Klomberg.

Lees ook

Aanleg pumptrack in Rheden in volle gang

RHEDEN – De aanleg van een gloednieuwe pumptrack in Rheden is in volle gang. Achter …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.