Financieel tekort gemeente Rheden valt mee

GEM. RHEDEN – De gemeente Rheden kan aan het eind van dit jaar een financiële meevaller melden. In de begroting van dit jaar ging het college uit van een tekort van 2 miljoen euro. Door meevallers in het afgelopen jaar is het tekort fors kleiner, namelijk 700.000 euro.

In het voorjaar van 2020 leek het tekort zelfs verder op te lopen door hogere structurele zorgkosten op de WMO en jeugdzorg, een ontwikkeling die ook al 2019 gaande was. De gemeente heeft hierop vervolgens extra bezuinigende maatregelen ingezet, die het tekort naar het oorspronkelijke bedrag van 2 miljoen euro hebben teruggebracht. Sinds de zomer was er een aantal financiële meevallers. Dit zat vooral in de hogere uitkeringen van het Rijk, waardoor er nu een tekort wordt verwacht van 700.000 euro.
Wethouder financiën Dorus Klomberg is blij met deze meevaller. “Ook zonder die extra bedragen hadden we al stappen gezet om onze begroting meer op orde te krijgen. Maar dit geeft net iets meer lucht en wat meer mogelijkheden om weer een financiële buffer in de gemeentelijke begroting op te bouwen.”

De ontwikkelingen zijn al in oktober in de Actualiteitennota gemeld en worden nu bevestigd in de Eindejaarsprognose 2020. Het daarin opgenomen tekort van 700.000 miljoen kan naar verwachting worden gedekt uit de reserves. Dit wordt echter pas duidelijk bij de behandeling van de Jaarrekening.
De Eindejaarsprognose 2020 komt aan de orde in de financiële commissie op 16 december en zal naar verwachting in januari worden besproken met de gemeenteraad. De Jaarrekening 2020 wordt in het voorjaar van 2021 in de Raad besproken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.