Boeren helpen bij herstel historische akkers op landgoed Biljoen

VELP – Drie boeren, Geldersch Landschap & Kasteelen en de provincie Gelderland willen historische akkerpercelen terugbrengen op landgoed Biljoen in Velp. Door het omvormen van natuurgraslanden naar natuurakkers verbetert de biodiversiteit en verfraait het landschap.

Het beheer van de natuurakkers langs de Ossendaalselaan en de Zutphensestraatweg zal worden begeleid door specialisten van de bureaus Natuurbalans en Louis Bolk instituut. Zij hebben een bouwplan klaarliggen met onder andere granen, hakvruchten en weelderig bloeiende graslandstroken. Tussen de wuivende granen zullen bijzondere akkerkruiden te vinden zijn, die op andere plekken al lang uitgestorven zijn. Daarmee wordt verloren natuur hersteld. Landschappelijk zullen granen op de historische enkgronden een mooi gezicht zijn. Voor de agrariërs komt er straks een natuurproduct van de akkers. Het graan wordt waarschijnlijk verkocht aan de Brouwerij de Snor voor een lekker biertje en aan de bakkers Tom van Otterloo en Herman Borggreve om lekker brood van te bakken. Zo kan iedereen meeproeven.
Mocht er nog graan overblijven, dan kan dat ook naar de koeien van Bart, Stefan en Wilco, de enthousiaste boeren van deze bijzondere alliantie.
Dit project komt tot stand door samenwerking van Geldersch Landschap & Kasteelen, Provincie Gelderland, Bart Lubbers, Wilco Nieuwenhuis, Stefan Eggink en gemeente Rheden.

Foto: Marc Pluim fotografie

Foto: Inzaaien tarwe op natuurakkers Biljoen met de initiatiefnemers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.