Aanleg zonnepark De Bocht in Dieren in maart van start

DIEREN – Waarschijnlijk wordt in maart 2021 gestart met de aanleg van Zonnepark De Bocht in Dieren. Het lijkt erop dat de werkgroep Klimaatactief Dieren-Zuid de financiering rond gaat krijgen.

De plannen voor Zonneveld De Bocht beslaan het terrein in de bocht van de VSM-spoorlijn, in het gebied tussen de Praxis aan de ene kant en de bedrijven van de Ambachtstraat aan de andere kant. Het terrein is ruim 1 hectare groot en gaat plaats bieden aan 3380 zonnepanelen. Hiermee kunnen zo’n 415 huishoudens worden voorzien van groene energie. De aanleg van het zonnepark is een initiatief van inwoners van Dieren-Zuid, die zich hebben verenigd in Klimaatactief Dieren-Zuid.

In mei wist de werkgroep de belangrijke rijkssubsidie SDE+ binnen te slepen. Daarna is er, samen met Rijn en IJssel Energiecoöperatie (REIJE) verder gewerkt om de financiering rond te krijgen. Het lijkt erop dat dit gaat lukken. Op 24 november zal de gemeenteraad van Rheden een besluit nemen over een garantstelling, zodat de initiatiefnemers tegen een lage rente 650.000 euro kunnen lenen van de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG).
Voor de overige benodigde 215.000 euro wordt door investeringen door inwoners bijeengebracht. Dit is 25 procent van de totale investering. Uit de eerste berekeningen werd een rendement van 3 tot 5 procent verwacht. Op basis van het definitieve plan verwachten de initiatiefnemers dat er 5 procent rendement kan worden uitgekeerd aan investerende inwoners.
Belangstellenden kunnen zich nog steeds aanmelden om mee te doen. Dit kan via rijnenijsselenergie.nl/project/project-de-bocht. Aan een voorinschrijving zijn geen verplichtingen verbonden. Wel geven de voorinschrijvingen de initiatiefnemers een beeld of het benodigde bedrag wordt behaald. Als de bijdragen van de inwoners op een later moment definitief zijn, wordt gestart met de aanleg van het zonnepark. Het streven is om in maart volgend jaar te beginnen.

Om meer informatie te geven over de financiële aspecten van Zonneveld De Bocht wordt in december een digitale bijeenkomst gehouden. Er is dan de mogelijkheid vragen te stellen en antwoorden te krijgen van mensen van de projectgroep en de energiecoöperatie. Aanmelden hiervoor kan via klimaatactiefdierenzuid@gmail.com.

Foto: Zonnepark De Bocht gaat plaats bieden aan 3380 zonnepanelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.