Vogels kweken meer in trek als huishobby

LOENEN – Zoals vele verenigingen heeft ook de vogelvereniging Vogelvreugd in Loenen te kampen met teleurstellingen. Ieder jaar, nu al meer dan vijftig keer, wordt een tentoonstelling gehouden. Zo’n expositie is het hoogtepunt van het jaar. Dit jaar kan deze, evenals andere activiteiten, niet doorgaan.

Adrie Groen, sinds zijn jeugd een enthousiaste vogelkweker, is voorzitter van de Vogelvereniging Vogelvreugd in Loenen. Hij vindt het erg jammer dat dat de club stil ligt. Toch heeft volgens Groen het gedwongen thuis zitten enkele positieve kanten. Met name de gezelschapsvolières winnen weer aan populariteit. In de tuin- of als kamervolière binnen. Wellicht in een niet gebruikte slaapkamer of op zolder. Met vogels zijn de mogelijkheden eindeloos.
De leden van Vogelvreugd zijn ook lid van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers (NBvV), ook wel aangeduid als ‘de bond’. Groen: “Voor een bescheiden bedrag wordt men lid van een vogelvereniging. Lid worden heeft voordelen. Bij de bond zitten de mensen die de persoon als toekomstig eigenaar van een volière verder kunnen helpen. Advies van een ervaren vogelhouder begint al bij het bouwen van een volière. Die moet optimaal op de zon staan, bij voorkeur een water- en winddicht gedeelte hebben (het binnenhok), maar ook een buitenvlucht. Dat is het gedeelte dat men kan beplanten, of zelfs ook een vijvertje bij aanleggen. De bouwer kan het zo mooi maken als hij maar wil. De Facebookgroep Volière Vogelhouders staat vol met mooie voorbeelden.”
Groen vind het ook belangrijk dat nieuwe vogelhouders advies krijgen over wélke vogels zij willen gaan houden: “In een gezelschapsvolière kan je niet alles zo maar bij elkaar zetten. Dat is een recept voor teleurstellingen. Laat je door ervaren vogelhouders voorlichten over hoe de ideale volière eruit kan zien. Als lid van een vogelvereniging leert je mensen kennen van wie je voor sportieve prijzen vogels kan kopen. Mensen waar je daarna altijd terecht kan voor raad en daad als het even niet lukt met de vogels.”
Groen wijst er op wie lid is van een vogelvereniging (en daarmee dus van de bond) de leerzame en gezellige verenigingsavonden kan bezoeken. Daar komen ter zake kundige sprekers. Bezoekers wisselen dan met andere liefhebbers ervaringen uit. Groen tot slot: “Een volière met vogels kan gewoon leuk zijn, maar wie zich erin verdiept ontdekt dat vogels houden een wereld op zich is. Het mooie van vogels houden is dat je dat zo serieus thuis kunt doen als het bij jou past.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.