Home / Doesburg-Regiobode / Gemeenteraad wil overleg met gebruikers van gemeentelijke verkooppanden

Gemeenteraad wil overleg met gebruikers van gemeentelijke verkooppanden

DOESBURG – Donderdag 26 oktober werd in de Doesburgse gemeenteraad de strategische Koers Vastgoed Doesburg 2020 besproken. Een onderwerp dat de afgelopen weken voor onrust zorgde bij verschillende verenigingen.

De gemeente Doesburg presenteerde onlangs de nieuwe plannen voor het gemeentelijk vastgoed. Hierin staat onder andere het voornemen om een drietal locaties, die momenteel nog in het bezit zijn van de gemeente, af te stoten. Het gebouw waarin nu het Stadsarchief is gevestigd kan worden verkocht. Clubgebouw de Harmonie kan worden gesloopt, dit scheelt vanaf 2022 exploitatiekosten, en het terrein in het Ireneplantsoen krijgt dan een ‘groene invulling’. Ook de voormalige basisschool De Horizon Ooi, momenteel in gebruik als buurtgebouw, gaat tegen de vlakte. Hier moeten nieuwe woningen komen. Gebruikers van de panden, waaronder Het Muziekcorps der Voormalige Schutterij (MDVS), spraken nadat de gemeente Doesburg de nieuwe vastgoednota presenteerde hun zorgen uit bij de gemeente. MDVS is bang dat zij met de sloop van clubgebouw de Harmonie op straat komen te staan.

Stadspartij Doesburg erkende de zorgen van de verenigingen. “Gebruikers zijn vaak met hun actieve vrijwilligers het cement van onze Doesburgse verenigingsleven, die veel voor de Doesburgse maatschappij en cultuur betekenen”, aldus Appie van der Beek. De Stadspartij diende een amendement in om op korte termijn met de MDVS en andere verenigingen in gesprek te gaan over hun huisvesting. Ook wil de partij de toren van de Martinikerk en het poortgebouw van de algemene begraafplaats als niet verkoopbaar bestempelen. Het amendement werd door alle raadsleden ondersteund.

D66 en CDA wilden het aangenomen amendement verscherpen. Zij willen de faciliterende rol van de gemeente op het gebied van vastgoed als uitgangspunt zien, zodat hier eventueel van kan worden afgeweken. Ook willen zij dat niet-commerciële gebruikers van gemeentelijk vastgoed, wanneer zij niet langer gebruik kunnen maken van het pand, samen met de gemeente naar een passende oplossing kunnen zoeken. Een ander onderdeel van het amendement was dat de raad, bij een eventuele verkoop van een gemeentelijk pand, vooraf de scenario’s ter besluitvorming worden voorgelegd. Dit aangescherpte amendement werd ook door de voltallige raad gesteund.

Een voorstel van de SP over het pand aan de Nieuwstraat, waar het Doesbugs Archief gevestigd is, kon niet op de steun van de raad rekenen. De SP noemde het verplaatsen van het archief ‘kapitaalvernietiging’. De fractie is van mening dat de benedenverdieping van het pand in zijn geheel beschikbaar moet blijven voor het archief. Een harde eis voor een eventuele koper. Hoewel alle partijen van mening zijn dat het archief in Doesburg moet blijven, ging dit amendement voor de overige partijen te ver.

Wethouder Arthur Boone noemde het gemeentelijk vastgoed ‘een lastig en ingewikkeld dossier’. Hij benadrukte dat er nog veel niet duidelijk is en onderzocht moet worden. De wethouder beloofde dat na onderzoek de verschillende scenario’s worden voorgelegd.

Lees ook

Na lange tijd weer optreden in Gasthuiskerk

DOESBURG – Na tijden van noodgedwongen sluiting konden muziekliefhebbers zaterdag 12 juni weer hun hart …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.