dinsdag 28 september 2021 | WEEK 39 |
HomeNieuwsFusillade in Velp herdacht

Fusillade in Velp herdacht

VELP – Het was stil en druilerig, op zondag 25 oktober aan de Pinkenbergseweg in Velp. Bij de gedenksteen werden bloemen gelegd door Velp voor Oranje, het Comité 4 Mei Velp en van De Geërfden van Velp ter nagedachtenis aan de fusillade die hier 76 jaar geleden plaatsvond. Drie reeds gemartelde mannen werden, waarschijnlijk hardhandig, uit een Duitse legerauto geduwd aan het eind van de Pinkenbergseweg. Ze werden schreeuwend de heuvel opgedreven. En daar, voor de Geërfdenbank, doodgeschoten.

Na de Slag om Arnhem in september 1944, moesten alle Arnhemmers de stad verlaten. Maar voor zieken en bejaarden was geen officiële hulp georganiseerd. Gelukkig waren er mensen die zich hun lot aantrokken, zoals gemeenteraadslid Jan Klaver en zijn vrienden Charles Mozes en Harry Kuyper. Ze woonden alle drie op de Geitenkamp, dichtbij Velp. En ze waren alle drie al voor de oorlog betrokken bij het verzet tegen het nazi-regime in Duitsland. Charles Mozes had ervaring als hospitaalsoldaat. Hij beheerde de apotheek van enkele huisartsen op de Geitenkamp en wist daardoor enkele Rode-Kruisarmbanden te bemachtigen. Harry Kuyper vervalste de bijbehorende papieren en het lukte hen zelfs om van de Duitsers een vrachtauto los te praten.
Maar toen ging het mis. Op 18 oktober werd Charles Mozes op de Geitenkamp aangehouden door een Duitser. Deze vertrouwde zijn papieren niet en nam hem mee naar Velp. Hij werd opgesloten in het Velpse politiebureau. Diezelfde avond nog werden Jan Klaver en zijn gezin en de familie Mozes door de SD opgepakt. Ze waren geëvacueerd en ondergedoken in de Willemstraat in Velp. De volgende dag werden ook Harry Kuyper en zijn vrouw gevonden en gearresteerd. De gezinnen van de drie mannen werden vrijgelaten aan de grens van Velp. Ze moesten zich maar zien te redden. Kuyper, Klaver en Mozes bleven achter in het politiebureau van Velp.
Charles Mozes en Harry Kuyper waren beiden half Joods. Daardoor werd hun arrestatie niet meer behandeld vanwege hun vergrijp van het vervalsen van papieren, maar werden de drie als ‘Jodenzaak’ overgedragen aan de beruchte SS-er Frans Fischer (van de “Drie van Breda’). Deze liet de drie gevangenen op de avond van 24 oktober uit het politiebureau halen.
Op de ochtend van 25 oktober 1944 werden zij naar de voet van de Pinkenberg in Velp gebracht, waar zij voor de Geërfdenbank, zonder vorm van proces werden gefusilleerd. De lichamen liet men op het bospad liggen. Later op de avond werden deze ter plaatse door onbekenden begraven.

Bij de gedenksteen aan de Pinkenbergseweg werden op zondag bloemen gelegd door Velp voor Oranje, het Comité 4 Mei Velp en van De Geërfden van Velp. Scouts van de Velpsche Woudloopers adopteerden het monument en zullen een dezer dagen stil staan bij de gebeurtenis van 76 jaar geleden. Op 4 Mei organiseert het gemeentebestuur van Rozendaal ieder jaar een plechtige bijeenkomst in aanwezigheid van nabestaanden en vrienden van de heren Klaver, Kuyper en Mozes.

spot_img
Verder lezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meest gelezen

Brandweer Doesburg neemt afscheid van Rudi Polman

DOESBURG - Tijdens de oefenavond heeft brandweer Doesburg na 27 afscheid genomen van brandweerman Rudi Polman. Na een ludieke oefening werden hij en zijn...

Brandweer redt cavia uit speeltoestel in Velp

VELP - Vrijdagmiddag 17 september rukte de brandweer in Velp uit naar Nieuwstraat voor een dier in nood. Ter plaatste bleek het te gaan...

Kunst (uit) Dieren in Dorpshuis Rheden

RHEDEN - Drie deelnemers van Kunst bij de Buren in de wijk Dieren Noord-Oost maken nu een uitstapje naar Rheden. Joke Gabriël, Gea Wissels...

Quirijn Waaijenberg met nationale selectie naar EK crosstriathlon

DIEREN - Quirijn Waaijenberg uit Dieren neemt zondag 26 september met de nationale selectie deel aan de Europese Kampioenschappen Crosstriathlon. De wedstrijd vindt plaats...
- Advertisment -