woensdag 20 oktober 2021 | WEEK 42 |
HomeBrummen-RegiobodeBrummense gebouwen in mandala's van Robert Boerman

Brummense gebouwen in mandala’s van Robert Boerman

BRUMMEN/HENGELO – Robert Boerman aanschouwde vol verbazing hoe het ene na het andere mooie gebouw uit Brummen verdween. Met zijn boek ‘Magische Mandala’s een rondje architectuur door Brummen’, wil hij de inwoners van Brummen iets van de schoonheid van het vroegere Brummen teruggeven. Hij maakte mandala’s van verschillende Brummense gebouwen en bracht dit met zijn eigen ervaringen samen in het boek.

Robert Boerman kwam via internet voor het eerst in aanraking met mandala’s van gebouwen. “Het idee vond ik erg mooi maar de uitvoering een beetje kitsch”, vertelt Boerman. Hij begon zelf te experimenteren met foto en technieken totdat hij tevreden was. “Ik maak het vanuit mijn hart”, licht hij toe. Boerman koos ervoor om gebouwen in Brummen voor zijn mandala’s te gebruiken.
De tegenwoordig in Hengelo wonende auteur woonde 46 jaar in de gemeente Brummen en voelt zich er nog steeds mee verbonden. “Brummen blijft mijn dorp, maar het is niet meer zoals vroeger. Er zijn zo veel mooie gebouwen afgebroken en er is niets moois voor terug gekomen. Het grote geld heeft veel kapot gemaakt.” Hij besloot het mooie wat Brummen nog rijk is te fotograferen en deze foto’s te gebruiken voor het maken van mandala’s. “Ik knip een klein stukje uit een foto, kopieer dit keer op keer en plak het dan aan elkaar.” Met zorg zoekt hij vervolgens naar passende kleuren.

De panden die Boerman gebruikt heeft voor zijn mandala’s zijn veelal van eind 1800, een periode waar zijn interesse ligt. De mandala van Villa Vitihof is een van zijn persoonlijke favorieten. Naast het terugbrengen van de schoonheid van de wereld heeft Robert nog een ander doel met zijn boek: mensen aan het denken zetten.
Voor Robert zijn mandala’s meer dan alleen een afbeelding. Hij maakte de documentaire, Cymatic Tartaria die op Youtube te bekijken is. In deze documentaire vertelt hij dat een mandala niet zo maar een geometrisch patroon is, maar een bron van elektromagnetische informatie.
De schrijver en fotograaf hoopt dat lezers net zo van de afbeeldingen in zijn boek genieten als dat hij dat zelf doet. “Ik hoop dat mensen het openslaan en denken: wow.” Naast de architectonische mandala’s zijn ook Roberts ervaringen in Brummen terug te lezen in het boek en deelt hij zijn visie over de oorspronkelijke functie van kerken, kathedralen en moskeeën. Want, zo verzekert Robert: “Niets is wat het lijkt.”

Het boek is vanaf nu à contant verkrijgbaar bij Primera in Brummen, Drogisterij Troost en Van Galen Fotografie. Bij van Galen zijn ook de mandala’s op groot formaat te bestellen.

spot_img
Verder lezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer deze week

0211714_Beursvloer.jpg

Beursvloer helpt verenigingen en stichtingen

DOESBURG - Maandag 1 november is er weer een beursvloer van de Doesburg Rhedense Uitdaging. Verenigingen of stichtingen die hier graag aan mee willen doen, maar hun vraag nog niet goed concreet krijgen, zijn welkom om op donderdag 14 oktober aan te sluiten bij de inspiratiesessie in Jongerencentrum 0313 in

0209739_Het_Juridische_Huis.jpeg

Laagdrempelige hulp van studenten bij Het Juridische Huis

DIEREN - Wie een vraag heeft over juridische kwesties, hoeft niet direct een dure advocaat in te schakelen. In Dieren opende recent Het Juridische Huis, een initiatief van rechtenstudent Musa Elarslan. Particulieren en ondernemers kunnen hier terecht voor gratis juridisch advies.

DIEREN - Wie een vraag heeft over juridische kwesties, hoeft

Halloween Eerbeek in andere vorm, maar net zo spannend

EERBEEK - Geen Ride dit jaar, maar een andere invulling van Halloween Eerbeek. Drie weekenden lang kunnen bezoekers genieten van het
Skillspark, Screampark en de Scary Skelter Rally. Alles wordt weer uit de kast gehaald om het dorp in Halloween-sfeer te brengen. De decors en verlichting komen weer uit

Dierenaar Wim Ritsema klaar voor WK Marathon

DIEREN - Hardloper Wim Ritsema uit Dieren maakt zich op voor zijn deelname aan de marathon in Londen op zondag 3 oktober. Hij mag daar deelnemen aan het WK marathonlopen en is één van de kanshebbers in zijn leeftijdscategorie 55-59.

DIEREN - Hardloper Wim Ritsema uit Dieren maakt zich op voor

Paula Jolink geëerd door EC Hummelo

HUMMELO - Blij verrast was Paula Jolink, toen zij dinsdag tijdens de maandelijkse vergadering van de Evenementen Commissie Hummelo werd toegesproken door de gast...