Home / Doesburg-Regiobode / Vierhandige uitvoering de Canto Ostinato

Vierhandige uitvoering de Canto Ostinato

DOESBURG – Op de dag af negentien jaar na 9/11 spelen Zwaan Stam en Eric Langedijk op vrijdag 11 september om 20.00 uur in Gasthuiskerk Doesburg een vierhandige uitvoering van de Canto Ostinato van Simeon ten Holt. De ‘Canto’ is een bijzonder stuk muziek dat veel vraagt van zowel de uitvoerende musici als van het publiek. De pakweg zestig pagina’s bladmuziek wijken op allerlei gebied af van wat als ‘gangbaar’ wordt beschouwd en de uitvoering kan met variaties en herhalingen tot wel enkele uren in beslag nemen.
Hoewel Stam en Langedijk de Canto vaker samen hebben gespeeld is de uitvoering in de Gasthuiskerk uniek. Het publiek luistert niet alleen naar de muziek, maar beleeft een live-uitvoering van een kunstwerk. Er zijn gevallen bekend waarbij de ervaring voor de luisteraar zo intens was dat iemand de zaal even moest verlaten. De Canto Ostinato wordt doorgaans tot de minimalistische muziek gerekend. Ten Holt zelf vergeleek de opbouw van de meer dan honderd korte stukjes van enkele maten met een genetische code. Van die losse stukjes maakte componist Andries Hubers een partituur, die daarna nog weer door Holt zelf is bewerkt. Het is toeval dat de uitvoering samenvalt met 9/11, maar er schuilt voor Stam en Langedijk wel degelijk een diepere betekenis in de uitvoering op dit moment.: “Ik heb echt het gevoel dat we dit nu moeten doen. De Canto is een stuk dat wij als pianisten en het publiek als deelnemers samen maken, samen meemaken. In die zin vormt de uitvoering een groot contrast met onze huidige manier van leven, waarin we elkaar juist veel minder zien, en we veel minder samen doen. De Canto laat ons zien hoe belangrijk dat is”, aldus Zwaan Stam.
”We willen de Canto nadrukkelijk in dit tijdperk neerzetten”, aldus Eric Langedijk. Kaarten kosten 10 euro en zijn via de website te koop.

www.gasthuiskerk.nl

Lees ook

Digitaal café Doesburg weer van start

DOESBURG – Het Digitaal Café Doesburg gaat maandag 10 mei weer van start. Dit is …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.