Nationale Sportweek: In Doesburg kan je prima sporten met een beperking

DOESBURG – Deze week is de Nationale Sportweek van start gegaan. Elke dag heeft een speciaal thema en dinsdag 22 september is dit thema inclusief sporten. Mensen met een beperking ervaren soms dat zij lastiger kunnen deelnemen aan sportieve activiteiten. Maar deze dinsdag willen wij met Doesburg Beweegt en Uniek Sporten laten zien dat een beperking geen belemmering hoeft te zijn, ook niet in Doesburg!

Tijdens de lockdown waren de jongeren van Zozijn er wel klaar mee merkten de begeleiders. Na 8 weken binnen zitten waren ze toe aan verandering en een andere dagelijkse gang van zaken. De bewoners en de begeleiders hebben in deze periode extra gesport middels verschillende filmpjes, daar waren ze al enthousiast over. Maar nu het weer mogelijk is, is het natuurlijk veel leuker om face-to-face te sporten.

In het wooncentrum van Zozijn wonen 7 jongeren. Aan de buitenkant zie je misschien geen beperking, maar ze hebben allemaal een licht verstandelijke beperking, ADHD en/of autisme. Een doelgroep waar I AM Sports uit Doesburg veel ervaring mee heeft. Speciaal voor de Nationale Sportweek zijn deze twee partijen bij elkaar gekomen. Op deze manier hebben de jongeren een leuke avond én maken ze kennis met de sportmogelijkheden die er voor hen zijn binnen de gemeente. Dinsdagavond heeft de instructeur van I AM Sports de jongeren dan ook goed laten zweten met verschillende krachtoefeningen. Niet binnen naar een filmpje kijken en sporten, maar gewoon lekker buiten, met alle 7 de inwoners en een instructeur. Sociale contacten opdoen, gezellig samen sporten, een frisse neus halen en plezier hebben in het bewegen. Want ook voor deze jongeren is dat heel erg belangrijk en gewoon mogelijk in Doesburg!

Pilates met een visuele beperking
“Badminton, salsa, stijldansen, turnen en conditietraining”, Mariecke deed het vroeger allemaal. Een sportief persoon die veel buiten te vinden was en altijd actief was. Maar 10 jaar geleden kreeg Mariecke een visuele beperking en werd haar zicht slechter. Momenteel staat ze zelfs op de wachtlijst voor een blindengeleidehond. Maar deze beperking zorgt er niet voor dat ze stil zit. Ze is altijd op zoek naar de juiste vereniging om in beweging te blijven.

Het begon 10 jaar geleden toen Mariecke nog woonachtig was in Rotterdam. Tijdens haar revalidatietraject kwam ze via Visio in aanraking met salsa dansen. Een gezellige groep dansers met zowel zienden als slechtzienden. Mariecke benadrukt dat dit ook prima werkt: “Als er sprake is van een kleinere groep en een duidelijke uitleg, dan kan ik zo’s salsa-les prima volgen. Dan maakt het verder niet uit, of we allemaal een beperking hebben, of maar een paar mensen in de groep.”

Sinds 2 maanden woont ze in Doesburg. “Dan is het weer even zoeken naar de juiste sport. Er staat vaak niet op de website van een vereniging vermeld dat ze ook open staan voor mensen met een handicap. Via een zoektocht op internet kwam ik dan ook terecht bij Doesburg Beweegt. Ik heb hen een mail gestuurd met de vraag wat goede sportmogelijkheden zijn voor mij. Deze vraag is opgepakt door Uniek Sporten, zo staan op hun website veel verschillende sportaanbieders voor mensen met een beperking. Er waren meer mogelijkheden in de buurt dan ik had verwacht. Ik kon onder andere kiezen uit Thai Chi, zeilen of Pilates. Ik heb voor die laatste gekozen”. Ondertussen heeft Mariecke een proefles gedraaid bij Sportstudio S.P.A. in Doesburg. Wat is nu belangrijk voor iemand met een visuele beperking die gaat sporten? “Het is belangrijk dat ik bij binnenkomst wordt opgevangen en een rondleiding krijg. Soms overschatten mensen mijn beperking. Ik kom zelfstandig binnen lopen dus dan verwachten mensen dat ik het binnen ook allemaal wel kan vinden. Maar ik moet goed weten waar de kleedkamers zijn, waar de sportzaal is, waar zitten er op,- en afstapjes etc. Daarnaast is het prettig als ik een vaste plek heb in de zaal waar de groepslessen worden gegeven. Én mijn blindegeleidehond moet straks ook welkom zijn!”

Mariecke is blij dat ze weer in Doesburg kan sporten. “Sporten betekent heel veel voor mij! Ik leer nieuwe mensen kennen en ik ben weer lekker actief bezig. Daarnaast verbeter ik middels het sporten mijn coördinatie en balans! Ik zou dan ook graag tegen iedereen willen zeggen: ga gewoon lekker sporten! Het is gewoon mogelijk en er is altijd wel iets te vinden waar je je prettig bij voelt!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.