Home / Brummen-Regiobode / Cursus Heggenvlechten brengt oud ambacht tot leven

Cursus Heggenvlechten brengt oud ambacht tot leven

BRUMMEN – De Heg en Haag Werkgroep Brummen start in november met een nieuwe cursus heggenvlechten. De meerdaagse cursus vindt plaats op de zaterdag, op verschillende locaties. “Je bent dan lekker buiten in de natuur fysiek actief, zoals bij wintersport”, promoot de Werkgroep.

Bij het heggenvlechten worden haagstruiken ingekapt, naar de grond gebogen en in elkaar gevlochten. Zo ontstaat een ondoordringbaar vlechtwerk. In het voorjaar loopt de haag uit en groeit deze nog dichter. Heggen zijn enorm waardevol en beeldbepalend voor een mooi landschap. Ze bieden een leef- voedsel- en schuilplek voor de uitstervende insecten, kleine vogels en dieren. Robuuste, ondoordringbare heggen bestaan bijna niet meer. Boeren gebruikten het vlechtwerk vroeger om het vee in de weide te houden en het wild en wolven er buiten.

René Rijks is cursusleider. Hij vertelt: “Iedereen is welkom: met of zonder twee linkerhanden. Tijdens de cursus zorgen wij voor scherp gereedschap, persoonlijke beschermingsmiddelen, kundige begeleiding en een goede sfeer.” De Werkgroep zorgt ervoor dat de cursus coronaveilig wordt gegeven, er wordt buiten gewerkt, op ruime afstand van elkaar.
Rijks hoopt dat cursisten zich na afloop aansluiten bij de activiteiten van de werkgroep, maar dat is niet verplicht. “Het gaat bij de werkgroep vooral om gezellig met een groep gelijkgestemden fysiek in de buitenlucht actief zijn.”

Voor het deelnemen aan de cursus, nadere informatie en het bijwonen van een vrijblijvende (digitale) inleidende lezing kan een mailtje worden gestuurd naar hegenhaag@gmail.com. Meer informatie is ook te vinden op www.landschapsbeheergelderland.nl (kijk onder vrijwilligersgroepen) of op www.facebook.com/hegenhaag.

Lees ook

Succesvolle Open Monumentendag voor Stichting Carillon

DOESBURG – Zaterdag 11 september was Stichting Carillon in samenwerking met Comité Open Monumentendag Doesburg …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.