Home / Alle-Regiobode / Retrospectief: De Engel in De Steeg

Retrospectief: De Engel in De Steeg

In 1971 besloot de gemeenteraad van Rheden tot het aankopen van panden en gronden van Hotel De Engel in De Steeg. Eigenaresse was mevrouw J. Wentink-Geerlings. De sloophamer zou op die plek aan de Hoofdstraat de ruimte creëren voor een nieuwe gemeentehuis. Het oude gebouw, een paar honderd meter verderop en juist aan de andere zijde van het spoorviaduct, was te klein geworden als het hoofdkwartier van de snel groeiende gemeente Rheden. In ’73 opende het nieuwe gemeentehuis.

De sloop betekende het einde van een lange horecatraditie op die plek. Eeuwenlang stond daar namelijk herberg ‘Den Engel’. De hofstede werd zo genoemd naar de toenmalige bewoner Engel Jansen. Al in 1639 werd daarvan in een akte melding gemaakt. Het was toen nog een kleine boerenhoeve en herberg, met aan de straatkant een stal, waar paarden van koetsen werden gewisseld. Die werd in 1912 afgebroken.

Van 1804 tot 1925 behoorde de boerderij bij het landgoed Rhederoord, na aankoop daarvan door Derk Willem Brantsen. In 1874 werd door de toenmalige pachter Christiaan Goedvriend het toen nog eenvoudige logement, omgebouwd tot het daarna landelijk bekende hotel De Engel. Intussen was in 1865 ook de spoorlijn aangelegd en het station, eigenlijk meer een halte, werd gesitueerd bij het hotel en heette dan ook officieel Halte Den Engel. In 1917 verviel die stopplaats van de trein overigens weer.

Bekende Nederlandse schrijvers als Simon Carmiggelt, Louis Couperus, Jacob van Lennep, Jacobus Craandijk en cabaretier Wim Kan waren er regelmatige gasten. In verschillende ‘Kronkels’, de dagelijkse columns van Carmiggelt in Het Parool, figureerden De Engel, De Steeg en omgeving en de bewoners van de Veluwezoom. Het is ook de reden waarom Carmiggelt en diens vrouw, op een bankje gezeten en uitkijkend over de IJssel, in brons werden vereeuwigd tegenover de plek waar De Engel stond. Verder bestond de clientèle uit veelal wat oudere maar dikwijls ook welgestelde mensen, die soms maanden achteraan in De Engel verbleven.

Vanaf eind jaren vijftig van de twintigste eeuw ging het echter ieder jaar iets slechter met De Engel. Net als met de overige pensions en hotels aan de Veluwezoom overigens. De een na de ander sloot en uit bedrijfseconomisch oogpunt was het ook geen wonder dat De Engel het loodje legde. De gemeente zocht voor haar nieuwe gemeentehuis een plek en werd daarmee een goede koper. Het einde van het tijdperk De Engel.

Lees ook

Een Stief Kwartiertje: Cultuuromslag

Er komt een nieuwe bestuurscultuur in ons landje, belooft Mark Rutte en het is te …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.