Home / Brummen-Regiobode / Hartelijk afscheid Wim Niemeijer van Natuurmonumenten

Hartelijk afscheid Wim Niemeijer van Natuurmonumenten

LOENEN – In de schaduw van de appel- en perenbomen in de boomgaard van zorgboerderij De Groote Modderkolk in Loenen heeft boswachter Wim Niemeijer uit Dieren afscheid genomen van Natuurmonumenten. Na 32 jaar actief te zijn geweest in de bossen en natuur van de Veluwezoom en omgeving gaat hij wat anders doen.

Dinsdag 23 juni werd een gezellig afscheidsfeestje gehouden, waar ook Wims echtgenote Esther bij present was. Vele gasten met wie Wim in de afgelopen jaren heeft samengewerkt of heeft kennisgemaakt, haalden leuke herinneringen op. Dit gebeurde vanwege corona in kleine groepjes, maar dit had wel het voordeel dat Wim met de meeste gasten een praatje kon maken. Uit de hartelijke gesprekken viel wel te concluderen dat deze boswachter een graag geziene man was, waarmee goed viel samen te werken.

Natuurmonumenten kan aan de Veluwezoom beschikken over een leger van maar liefst 190 vrijwilligers. Niemeijer had ondermeer tot taak om deze vrijwilligers aan te sturen. Niet alleen op de Groote Modderkolk, maar ook in de andere gebieden van Natuurmonumenten.
Niemeijer vertelde dat hij na zijn studie hydrologisch veldmedewerker in 1988 in dienst kwam van Natuurmonumenten. Tien jaar was hij actief bij de Provinciale Landschappen door het gehele land. Hij maakte toen een studie over de grondwaterstanden in vele gebieden. Niemeijer ontdekte dat de grondwaterstand al een meter is gezakt. Een jaar was hij bezig bij de Vechterplassen en hij kwam in 2001 Rheden te werken voor het uitgestrekte gebied dat van hieruit wordt bewerkt. Later kreeg hij de Groote Modderkolk in Loenen als vaste standplaats.
Als boswachter moest hij diverse taken uitvoeren. Een hoogtepunt vond Niemeijer de komst van de zeldzame brandrode runderen, waarvoor een grote potstal werd gebouwd. Aan boer Antoon Klomp had hij grote steun. Deze boer had al vele jaren ervaring in het runnen van een boerderij met vee en bouwland. Samen maakten Wim en Antoon een groot succes van de fokkerij van dit ras, dat bijna was uitgestorven. De mooie koeien uit Loenen werden in heel Nederland bekend.
Een mijlpaal in deze 32 jaar noemde de scheidende boswachter de aankoop van gronden voor de terugkeer van Het Beekbergerwoud in Klarenbeek in 2009. Vele hectares grond werden aangekocht en bewerkt tot schrale bosgrond. Inmiddels heeft zich al weer een (oer)woud gevormd en komen jaarlijks duizenden bezoekers een kijkje nemen. Op de Groote Modderkolk heeft Natuurmonumenten een van haar kantoren en is ook de zorgboerderij Verdandi gevestigd. Niemeijer werkte ook prettig samen met de bewoners.
Binnenkort gaan Wim en Esther Niemeijer (foto) het dorp Dieren verlaten om in Twente te gaan wonen en te gaan starten met een nieuwe baan.

Foto: Martien Kobussen

Lees ook

Koor Spirit zoekt dirigent

KLARENBEEK – Dirigent Lida Linderhof gaat het Klarenbeekse kerkkoor Spirit verlaten. 25 jaar geleden begon …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.