Home / Doesburg-Regiobode / Evacuatietocht van bijna 200 kilometer liep ook door Doesburg

Evacuatietocht van bijna 200 kilometer liep ook door Doesburg

DOESBURG – John Hopman uit Gennep bracht donderdag 9 juli te voet een bezoek aan Doesburg. De wandelaar was op een bijzondere doortocht: hij loopt de route die zijn ouders als evacués in de oorlog aflegden.

Donderdagmiddag kwam John Hopman in Doesburg aan. Zijn nicht José Witjes uit Giesbeek wachtte hem met haar zoon Daan op bij La Fleur voor een lunch, voordat hij weer verder zou trekken. Doesburg was een overnachtingsplaats op een evacuatieroute in 1944, die onder andere werd afgelegd door Johns ouders.
De vader en moeder van John waren nog jong in de oorlog en woonden in en om Gennep. In 1944 werd er rond de Maas hevig gevochten en werd het voor de bewoners van deze streek te gevaarlijk om daar te blijven. Zij werden geëvacueerd. Op kermiszondag werd in de kerk het bericht gemeld: iedereen moet weg en voor 12.00 uur het dorp uit zijn.
En dus vertrokken ze. Ook Johns ouders moesten op pad. Eerst ging het richting Duitsland en dat vonden de evacués natuurlijk niet prettig, want waar kwamen ze terecht? Via Goch, Rees, Emmerich liepen ze naar Doetinchem. Daarna ging het verder naar Doesburg, waar onder andere ook werd overnacht en dan verder naar Rheden, Velp, Arnhem, Ede naar Kockengen bij Utrecht.
Hoewel John deze tocht in zes dagen loopt, deden de mensen in 1944 hier uiteindelijk een drie weken over. In die tijd was de tocht natuurlijk veel moeilijker en gevaarlijker. Hotels waren er niet en dus werd er stoutmoedig bij mensen aangebeld of bij boerderijen. Niet alle mensen en boeren vonden dit even prettig en vaak werden de evacués dan ook weggestuurd. Maar ook even vaak werden ze warm onthaald en werd er een slaapplaats voor hen gecreëerd. Zo konden een groep evacués in Doesburg in een loods overnachten.

John had door de coronacrisis meer vrije tijd en begon te wandelen. Hierbij ontstond het plan de route te gaan lopen die zijn ouders destijds hebben afgelegd.
Hij richtte ook een facebookpagina hierover op (evacuatietocht 1944 Gennip Kockengen) en daar stromen nu de verhalen uit die tijd mee vol. “Grappig als je ziet wat een wandeltocht los maakt bij de mensen en met name bij de familie”, meldt John. John heeft zondag 12 juli Kockengen bereikt, het eindpunt van de evacuatie en zijn wandeltocht.

Foto: Hanny ten Dolle

Foto: José Witjes en zoon Daan onthalen wandelaar John Hopman voor een lunch in Doesburg

Lees ook

Bewoners Beverode genieten van optreden Diva Dichtbij

DIEREN – De bewoners van Beverode in Dieren, één van de zorglocaties van Attent Zorg …

One comment

 1. Tonny Giesbers

  Het verhaal is niet helemaal compleet Oktober 2020 is het 76 jaar geleden dat de fam. Giesbers moest evacueren. Met kar en paard en elf kinderen werd er vertrokken richting Duitse grens. Ze wisten niet waar ze naar toegingen, kunnen we de kinderen wel te eten geven , en waar kunnen we slapen ? gaan ze ons niet vergassen ? Na negen etappes belandden ze uiteindelijk op 1 november 1944 bij de fam.Spruijt in Kockengen .
  Mijn vader en Moeder met al mijn broers en zussen , behalve ik, hebben deze tocht op klompen ca 178 km gelopen .
  Deze tocht staat al even op mijn bucket list.
  Op klompen gaat me dat niet meer lukken . Ik wil wel proberen de tocht op een dag met mijn racefiets te volbrengen .
  IT GIET OAN !
  Zondag 12 juli 7.00 uur vertrekken we met de evacuatie wielerploeg vanaf mijn stamhuis Panoven 9 Gennep.
  Mieke-Tonny-Claudia-Twan-Leo-Pierre-Jannes-Mia-Ben-Wim
  Buute Gods ongelukke komen we rond 17.00 uur samen met mijn neef John Hopman die de tocht in zes dagen gelopen heeft
  aan op Portengen 19 bij Wim Vos neef van de fam. Spruijt waar mijn ouders met elf kinderen destijds opgevangen werden .
  Groetjes Tonny Giesbers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.