Home / Alle-Regiobode / Bezoekersmonitor brengt drukte op toeristische plekken in kaart

Bezoekersmonitor brengt drukte op toeristische plekken in kaart

REGIO – Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen heeft maandag 29 juni, in opdracht van de provincie Gelderland, een monitor gepresenteerd waarmee bezoekersdrukte in Gelderland wordt gemeten. De druktemeter geeft inzicht in waar het deze zomer druk of rustig is. Het biedt toeristen een hulpmiddel te bepalen waar zij willen recreëren.

De monitor is opgezet door Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen in samenwerking opgezet met ‘lokale experts’ zoals ondernemers, attracties, terreinbeheerders (natuur) en binnensteden. “Zij geven drie keer per dag aan of het in hun omgeving druk, matig druk of rustig is”, legt directeur Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen, Herre Dijkema, uit. “Deze gegevens worden zichtbaar gemaakt op een kaartje, waarbij in één oogopslag te zien is waar het in Gelderland druk of rustig is. Ook worden alternatieven geboden voor de drukke plekken, kortom: het biedt recreanten een keuze. Dit levert dus een soort ‘hittekaartje’ op van drukke en rustige plekken in Gelderland.”
De monitor is te raadplegen via toeristische websites als visitveluwe.nl, mediakanalen als de ANWB reiswijzer en Omroep Gelderland en via websites van gemeenten, toeristische ondernemers en lokale marketingpartijen. Met de informatie verkregen vanuit de ‘monitor bezoekersdrukte’ kunnen bewoners en bezoekers zien welke populaire plekken druk zijn. Een praktisch hulpmiddel, want er wordt verwacht dat het op bepaalde toeristische plekken in de provincie deze zomer druk gaat worden.
Toerisme-gedeputeerde Peter van ’t Hoog: “Wat mij aanspreekt aan de tool is dat deze het Gelders toerisme op verschillende manieren kan helpen. Bezoekers en inwoners kunnen locaties kiezen die qua drukte bij hun recreatieplannen passen. En toeristische ondernemers worden geholpen met een betere spreiding van bezoekers.”

Staatssecretaris Economische Zaken en Klimaat, Mona Keijzer: “Als Nederlanders de gezondheidsadviezen blijven opvolgen – zoals gepaste afstand houden en thuis blijven wanneer je klachten hebt – kunnen we steeds meer mogelijk maken. Het kabinet werkt daarom intensief samen met de toerisme- en recreatiesector aan een veilige vrijetijdsbesteding voor iedereen. Waar vakantiegangers van kunnen genieten, omwonenden minder overlast ervaren en ondernemers zaken kunnen doen. Dit Gelderse initiatief belooft een mooi voorbeeld te worden van hoe we praktisch deze zomer onze samenleving en economie weer kunnen openen.”
Ook de drie Gelderse Veiligheidsregio’s zijn enthousiast. Voorzitter van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Nederland, Ton Heerts: “De grote uitdaging deze zomer wordt: ontspannen vakantie vieren en tegelijkertijd bewust blijven van wat we doen. Deze druktemeter kan ons daar enorm bij helpen.”

www.visitveluwe.nl

Lees ook

Rick Evers: Nights In White Satin

Wij hadden vroeger thuis altijd de radio aanstaan. Nou ja, radio … Meestal waren het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.