Home / Rheden-Regiobode / Wheels2Sport helpt Velpse Quirijn aan geschikte rolstoel

Wheels2Sport helpt Velpse Quirijn aan geschikte rolstoel

VELP – Quirijn Brinkman (28) uit Velp heeft altijd aan tennis gedaan. Toen hij niet zo lang geleden in een rolstoel terecht kwam, dacht hij dat die sport niet meer mogelijk was. Tot zijn buurman hem de tip gaf om rolstoeltennis uit te proberen. Met een rolstoel van Wheels2Sport kon hij weer aan het tennissen proeven. “Ik ben blij dat ik mijn oude sport weer kan uitoefenen.”

Quirijn heeft een functioneel neurologische stoornis. “De aanleiding weten ze niet exact, maar ik heb daardoor een verlamming in mijn linkerbeen en soms valt mijn rechterbeen ook uit. Dan doen mijn benen het gewoon niet meer. In mijn rolstoel moest ik daarna letterlijk het wiel opnieuw uitvinden”, legt hij uit.
Via de parkmanager van TV Beekhuizen, waar hij altijd al tenniste, kreeg Quirijn een mail over een rolstoelvaardigheidstraining vanuit Uniek Sporten. “Ik zat toen vrij kort in een rolstoel, dus dat leek mij wel goed idee. Ik heb bij die training ook al verschillende sporten uitgeprobeerd: basketbal, handbiken en rolstoeltennis.” Tennis gaf hem gelijk weer een vertrouwd gevoel terug.

Quirijn kon toen eerst beginnen in een kinderrolstoel van de Esther Vergeer Foundation. “Ik ben meteen met toernooien begonnen, want daar leer je gewoon heel veel van. Iedereen zei al: ‘die stoel past jou niet’. Toen dacht ik: dat zal wel. Om meteen zo’n rolstoel aan te schaffen, is best een heel bedrag.” Hij wilde eigenlijk eerst een stoel kunnen proberen voor hij zelf een sportrolstoel ging aanschaffen. En zo kwam hij bij Wheels2Sport terecht, waar sporters zes maanden een rolstoel kunnen uitproberen. “Dat is ideaal natuurlijk”, zegt Quirijn.
De eerste keer in de rolstoel van Wheels2Sport merkte Quirijn gelijk een wereld van verschil. “De wielen zijn groter, dus met minder inspanning kun je meer kracht zetten. Dat is wel fijn. Je bent wendbaarder.” Het uitproberen van de rolstoel heeft hem ook geholpen bij het uitvinden wat hij nodig heeft. “Ik heb nu ook een eigen rolstoel gevonden die eigenlijk op mij staat te wachten.”

Quirijn adviseert iedereen om gewoon contact op te nemen met Wheels2Sport en het gewoon te proberen. “Sport helpt je wel om een barrière te doorbreken, want het is toch makkelijker om contacten te leggen tijdens het sporten.” Het leuke aan tennis vindt hij dat niet eens alleen met mensen met een beperking hoeft te zijn. “Ik vind het heel grappig om mixen met andere tennissers en mindervaliden te maken. De staande spelers verzinnen dan wel allemaal regels: ‘ja de bal mag ook wel drie keer stuiteren’. Dat heb ik helemaal niet nodig. Het is niet zo dat omdat ik invalide ben dat ik andere spelregels nodig heb.”

Foto: Marjo Hendrix Fotografie

unieksporten.nl/sporter/wheels2sport
wheels2sport@welzorg.nl

Lees ook

Auto in de greppel in Spankeren

SPANKEREN – Donderdagavond 23 september is een auto in de greppel beland in Spankeren. Rond …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.