Home / Nieuws / Tweede serie ‘Steenbreek-tuinen’ afgerond

Tweede serie ‘Steenbreek-tuinen’ afgerond

GEM. RHEDEN – De tweede editie van Operatie Steenbreek, een samenwerking tussen de gemeente Rheden en de hoveniersopleiding Aeres MBO Velp, is afgerond. Studenten hebben vier tuinen ontworpen en aangelegd die voorheen compleet bestraat waren. De tuinen staan nu vol met inheemse planten, hergebruikte materialen, houten boomstammen en ga zo maar door. Er is zelfs een blotevoetenpad aangelegd.

Doel van Operatie Steenbreek is om meer groen in de wijk te creëren, waarmee de leefbaarheid in de buurt wordt verhoogd. De studenten namen hierin het voortouw bij een viertal tuinen in Velp. In overleg met de bewoners van het huis hebben Damian van Loon, Youri Lobel, Rens Ribbers en Daan Feukkink ontwerpen gemaakt, de tuinen hebben zij samen met andere studenten van de hoveniersopleiding uitgewerkt.
Deze tuintjes zijn een voorbeeld. Groen in de tuin zorgt voor meer koelte in de zomer, minder fijnstof in de lucht, minder water in het riool en het trekt vlinders en vogels aan. Biodiversiteit is hierbij belangrijk, met verschillende soorten planten en dieren blijft de natuur in evenwicht.

Wethouder Dorus Klomberg voegt daar nog aan toe: “Niet alleen de aangelegde tuin is belangrijk, het contact dat de hoveniers hadden met de bewoners is gelijk ook aanleiding voor ontwikkeling in de buurt rondom deze woningen. De deelnemende gezinnen vertellen het verhaal verder in het dorp en daardoor komt er hopelijk nog meer vergroening in de buurt. Ook is het positief dat de studenten onderling samengewerkt hebben over bijvoorbeeld inkoop materialen of het even brainstormen over een vraagstuk. Stuk voor stuk zijn het enthousiaste hoveniers en ik ben dan ook heel tevreden over deze editie van Steenbreek!”
Elbert Roordink en Rick Jansen, docenten van de hoveniersopleiding, zijn heel trots op de mannen, die de niveau 4-opleiding opzichter/uitvoerder groene ruimte volgen. “Ze gingen als een speer van start en werden door het coronavirus wel wat tegengewerkt. Maar door goed leidinggeven hebben ze de klus geklaard”, aldus Elbert Roordink. Alle studenten ontvingen voor hun inzet een mooi boek Oudolf Gardens.

Foto: Student Damian van Loon presenteert zijn tuin, links staat de bewoonster van het huis, naast haar wethouder Klomberg

Lees ook

Baader langer sponsor van Sportclub Doesburg

DOESBURG – Baader, voorheen Linco Food Systems, gevestigd aan de Broekhuizenweg in Doesburg, heeft de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.