Home / Brummen-Regiobode / Ik vind: Vieze papiertjes in het bos

Ik vind: Vieze papiertjes in het bos

Beste Theo van Hees.
In eerste instantie was ik het helemaal met u eens toen ik uw stukje las over de vieze papiertjes in het bos in de krant van vorige week. Het is ronduit een schande dat de mensen rommel achter laten in de natuur. En u geeft terecht aan dat ‘zonder tussenkomst’ deze papiertjes nog maandenlang zichtbaar zijn.
Ik kan het echter niet eens zijn met uw manier van tussenkomst: de papiertjes onder blad of aarde schoffelen. Het gaat er in principe niet om dat die papiertjes maandenlang zichtbaar zijn, maar wel om de tijd die de natuur nodig heeft om dit allemaal op te ruimen en te verwerken. En wat het voor de natuur betekent, al die rotzooi in de grond.
Des te schokkender vond ik uw advies aan de boosdoeners. U raadt ze aan om hun rotzooi ook onder te schoffelen. Met andere woorden: u vind het niet erg dat ze alles van zich af gooien, als we het maar niet zien liggen. Wat zullen al die mensen blij zijn met dit advies, eindelijk een vrijbrief voor hun gedrag. Fout!
U had ze moeten zeggen hoe asociaal en onachtzaam dit gedrag is en dat het een kleine moeite is om hun rotzooi in jaszak of tas mee naar huis te nemen en daar in de container te gooien. Of in de eerst de beste prullenbak die ze tegenkomen. Bij zo goed als elke in-uitgang van het bos staat er wel een.
Bij deze wil ík dus iedereen die zich in de natuur begeeft oproepen om hun rommel daar te deponeren waar het hoort: in de afvalbak. Zo kunnen we met zijn allen blijven genieten van een schone en gezonde natuur.

Tot slot wil ik u nog even wijzen op een voorlichtingscampagne van de ANWB uit 1926. Naar een idee van dhr. Pos (u weet wel, die van de Posbank) werd er een poster gemaakt met een rijmpje:
Laat niet, als dank,
Voor ’t aangenaam verpoozen,
Den eigenaar van ’t Bosch
De schillen en de doozen.

Meer hier over valt terug te lezen op de site van de ANWB.

Tineke Cornelissen,
Dieren

Lees ook

Koor Spirit zoekt dirigent

KLARENBEEK – Dirigent Lida Linderhof gaat het Klarenbeekse kerkkoor Spirit verlaten. 25 jaar geleden begon …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.