Home / Doesburg-Regiobode / ‘Fusie van Achterhoekse ziekenhuizen ook in belang van Doesburg’

‘Fusie van Achterhoekse ziekenhuizen ook in belang van Doesburg’

REGIO – Terwijl in de Achterhoek al jaren wordt gesteggeld over het al dan niet fuseren van de twee ziekenhuizen in Doetinchem en Winterwijk, staan maar weinig mensen in Doesburg hier bij stil. Vreemd, vindt Jan van Amstel, die zich op verzoek van burgemeester Loes van der Meijs aansloot bij het burgerinitiatief Gezond Oost-Gelderland. “Een stabiel Achterhoeks ziekenhuis is óók in het belang van Doesburg.” Veel inwoners uit de regio zijn voor hun ziekenhuiszorg immers aangewezen op het Slingeland in Doetinchem.

Per 1 januari 2017 was de bestuurlijke fusie tussen het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk en het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem een feit. Beide ziekenhuizen zouden samen verder gaat, zodat in de toekomst twee gelijkwaardige basisziekenhuizen behouden zouden blijven voor de Achterhoek. Samen staan ze sterker. Er werd één Raad van Toezicht gevormd en ook de cliëntenraad, ondernemingsraad en medische staf werden één.
Alles lijkt koek en ei, tót het plan naar buiten komt om de kinderafdeling, verloskunde en intensive care te verplaatsten naar het nieuw te bouwen ziekenhuis aan de A18 in Doetinchem. En dat pikt Winterswijk niet. Niet alleen de medewerkers en patiënten van het ziekenhuis zijn verbolgen, ook de omwonenden en politiek komen in opstand. Zo erg zelfs, dat de Raad van Toezicht besluit dat een fusie niet langer een optie is. Het vertrouwen is weg, de medische staf in Winterswijk wil niet meer meewerken.

Het afblazen van de fusie heeft volgens Jan van Amstel uit Doesburg grote gevolgen voor de zorg in de Achterhoek. Van Amstel, zelf voormalig ziekenhuisdirecteur, is door burgemeester Loes van der Meijs van Doesburg gevraagd zich aan te sluiten bij burgerinitiatief Gezond Oost-Gelderland en zich eens in de zaak te verdiepen. Welke gevolgen heeft een fusie – of het niet doorgaan daarvan – voor Doesburg?
“Een de-fusie is in mijn ogen een slechte oplossing. Twee kleine streekziekenhuizen zijn samen sterker. Je kunt betere kwaliteit leveren en houdt meer specialisten beschikbaar in de regio”, aldus Van Amstel. “Daarbij is de Achterhoek een vergrijzende regio, dat betekent meer ouderen die zorg nodig hebben en minder jongeren die in de zorg werkzaam zijn. Met een tekort aan zorgpersoneel kun je beter samenwerken dan elkaar bevechten.”
Van Amstel verwacht niet dat de twee kleine streekziekenhuizen in de toekomst zelfstandig kunnen blijven functioneren. “Ik vermoed dat het Slingeland dan op één of andere manier bij Rijnstate aan zal moeten haken en dat Koningin Beatrix onderdeel wordt van het Medisch Spectrum Twente in Enschede. Dat het een soort kleine dependances worden met een beperkt aanbod aan zorg.”

Inmiddels zijn er plannen om, onder regie van zorgverzekeraar Menzis, een regiovisie te maken waarin de gezondheidszorg in de Achterhoek in beeld wordt gebracht. Niet alleen de ziekenhuizen, maar ook eerstelijnszorg, zoals huis- en tandartsen. Een plan met een breed draagvlak onder zorgverzekeraars, Achterhoekse burgemeesters, zorgaanbieders, Tweede Kamer èn de gefuseerde ondernemingsraad van beide ziekenhuizen.
Helaas werkt het Koningin Beatrix Ziekenhuis niet meer mee. “Het vertrouwen is weg”, zegt Van Amstel, die daar best begrip voor heeft. “Er waren plannen voor twee gelijkwaardige ziekenhuizen, maar door het verplaatsen van die drie afdelingen, is er een disbalans ontstaan. Ik zou ook boos zijn. Maar de oplossing om de boel dan maar af te blazen is verkeerd. Laten we eerst kijken op welke manier voorzieningen in de gezondheidszorg in Oost-Gelderland het best bewaard kunnen blijven. Zo’n Regiovisie is een goede eerste stap.”

Het Burgerinitiatief Gezond Oost-Gelderland, waar Jan van Amstel zich bij heeft aangesloten, maakt zich namens de inwoners sterk voor duurzame en nabije gezondheidszorg in de regio. Op dit moment heeft ziekenhuiszorg in de Achterhoek de prioriteit. Op haar website, www.gezond-og.nl, is de initiatiefgroep een petitie gestart waarmee de Raad van Toezicht van Santiz wordt verzocht te wachten met het nemen van onomkeerbare besluiten. Er wordt gepleit voor het opstellen van een Regiovisie Gezondheidszorg.
Van Amstel hoopt dat ook inwoners van Doesburg van zich laten horen. “Het lijkt nu nog ver weg, maar dit proces heeft ook gevolgen voor de gezondheidszorg in Doesburg. Welke precies, daar komen we pas over een paar jaar achter, maar dan is het te laat.”

Lees ook

Baader langer sponsor van Sportclub Doesburg

DOESBURG – Baader, voorheen Linco Food Systems, gevestigd aan de Broekhuizenweg in Doesburg, heeft de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.