Home / Brummen-Regiobode / Tienduizend tulpen als eerbetoon aan oorlogslachtoffers

Tienduizend tulpen als eerbetoon aan oorlogslachtoffers

LOENEN – Zaterdag 2 mei zijn op het Ereveld van de Oorlogsgravenstichting in Loenen tienduizend tulpen gelegd bij de zeven kruizen van oorlogslachtoffers in Indonesië. Het is een eerbetoon aan de velen die vielen voor de vrijheid.

Door het Nationaal Comité 4 en 5 mei was een landelijke oproep gedaan om tulpen beschikbaar te stellen voor de erevelden. Er kwam veel respons op, zodat ook in Loenen bij de erekruizen een zee van bloemen kon worden gelegd.
De zeven kruizen staan symbool voor de zeven erevelden op Java. Nederland viert op 5 mei de bevrijding, maar dat ging niet op voor Nederlands-Indië. Daar was de bevrijding op 15 augustus 1945. Daarna brak nog een periode van geweld aan. Op deze erevelden op Java worden 25.000 oorlogsslachtoffers herdacht, die zijn omgekomen tussen 1942 en 1951.
Deze slachtoffers hebben veel nabestaanden in Nederland. Met deze kruizen op het Ereveld in Loenen biedt de Oorlogsgravenstichting een plek waar de nabestaanden naartoe kunnen. De meeste slachtoffers liggen begraven op deze erevelden, maar ook slachtoffers zonder graf of zonder naam kunnen hier herdacht worden.

Zondagmiddag 3 mei werd op alle vierduizend graven op het Ereveld een rode gerbera gelegd door schoolkinderen. Omdat het Ereveld op maandag 4 mei gesloten was voor bezoekers, kwamen vele nabestaanden al eerder naar Loenen om een bloemstukje te leggen op het graf van hun overleden familielid.
Op maandag 4 mei was de jaarlijkse plechtigheid op het veld bij de kapel, maar omdat hier ook geen bezoek bij mocht komen, werd de speciale herdenking ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding rechtstreeks uitgezonden door TV Gelderland. Op de sfeervolle bijeenkomst waren er toespraken, muziek en gedichten.

Foto: Martien Kobussen

Lees ook

Zessendag bij VVO

ROZENDAAL – Zaterdag 14 november werd er bij VVO in Rozendaal een zessendag gehouden voor …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.