Home / Brummen-Regiobode / Nieuw ‘wapen’ tegen de eikenprocessierups

Nieuw ‘wapen’ tegen de eikenprocessierups

LOENEN – De bestrijding van de plaag van de eikenprocessierups kost iedere gemeente veel geld. De rupsen komen alleen voor op de Hollandse eiken. Amerikaanse eiken, zoals die massaal langs het Apeldoorns Kanaal staan, hebben geen last van deze plaag.
Er worden diverse middelen gebruikt om de rupsen te bestrijden. Medewerkers van de gemeente gaan met grote ‘stofzuigers’ rond om de nesten op te zuigen. Ook wordt er met andere (biologische) middelen gespoten. Kostbaar, maar nog niet afdoende.
Een nieuwe methode is het ophangen van mezenkastjes. In verschillende gebieden zijn de kastjes aangebracht in de hoop dat de mezen zich hier gaan vestigen en de rupsen opzoeken en oppeuzelen.
Op sommige plekken probeert men het anders. En het kost veel minder geld en tijd. Personen die met hun gezin veel last hebben van bomen die geteisterd worden door de rupsen, hebben er wat anders op gevonden. Om grote eiken zit om de bast(schors) van de boom een strook plastic gewikkeld. Het gladde plastic moet de rupsen weerhouden om tegen de bast op de klimmen en daar nesten te maken met alle gevolgen van dien. Of de maatregel het gewenst effect heeft moet nog blijken. Men moet gedacht hebben: ‘Baat het niet, schaden doet het ook zeker niet’. En voor de kosten hoeft men het ook niet te laten.

Foto: Martien Kobussen

Lees ook

Afscheid van ds. Kees Bochanen bij de Ontmoetingskerk

DIEREN – Op de prachtige zonnige zondag 13 juni heeft de protestantse gemeente Dieren afscheid …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.