Home / Brummen-Regiobode / Burgemeester Alex van Hedel: “Toon uw respect en vlag met ons mee!”

Burgemeester Alex van Hedel: “Toon uw respect en vlag met ons mee!”

GEM. BRUMMEN – Zoals heel veel evenementen en gebeurtenissen is ook de Nationale Herdenking 2020 een hele bijzondere. Niet alleen om dat we juist dit jaar vieren dat Nederland 75 jaar geleden is bevrijd van de Duitse bezetter. Ook omdat de lokale herdenkingen die in ondere andere in Eerbeek, Brummen en Hall voorbereid waren niet door kunnen gaan vanwege het coronavirus. In samenspraak met organisatoren in deze dorpen, heeft burgemeester Alex van Hedel een alternatief plan bedacht. “Als inwoner rekenen we op u. Toon uw respect voor hen die zijn gevallen in de strijd om vrijheid. Hang daarom massaal op 4 mei de vlag halfstok.”

Juist in een tijd waarin een nieuw virus onze persoonlijke vrijheid belemmert, is het belangrijk om met elkaar bij het thema vrijheid stil te staan. Van Hedel legt uit: “Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken wij allen, burgers en militairen, die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogs-situaties en bij vredesmissies. Vrijheid is een groot goed en die moeten we met elkaar koesteren. Juist door samen op te trekken kunnen we de vrijheid ook op langere termijn behouden. Het respect dat we hebben voor hen die vochten (en nog steeds vechten) voor de vrijheid van anderen, kunnen we op 4 mei tonen door thuis de vlag halfstok te hangen. Ik hoop dat iedereen mee doet!”

Online
Dit jaar dus geen stille tochten, geen herdenkingsbijeenkomsten bij begraafplaatsen of in kerken. “Nationale Herdenking vindt dit jaar dus vooral in huiselijke kring plaats. En nemen we op 4 mei om 20.00 uur plechtig twee minuten stilte in acht,” aldus de Brummense burgervader. En hangen we de hele dag de Nederlandse vlag, zonder wimpel, halfstok. Omstreeks 18.00 uur spreekt de burgemeester via een speciale videoboodschap ook zijn herdenkingsrede uit. Deze is voor iedereen te zien en ook te lezen via de gemeentelijke website en sociale media.

In het verlengde van zijn oproep aan iedereen om de twee minuten stilte te respecteren, verzoekt Van Hedel ook om met het oog op het karakter van deze Nationale Herdenkingsavond het openbare leven en het verkeer gedurende deze twee minuten stop te zetten. Winkeliers zijn 4 mei op grond van de Winkeltijdenwet verplicht vanaf 19.00 uur te sluiten (voor zover van toepassing).

Vlaggen
Als we met elkaar gaan vlaggen, dan is het wel goed om te weten wanneer je dat mag doen en wat het vlagprotocol dit jaar is. Want natuurlijk willen we correct volgens de vlagetiquette vlaggen. Op maandag 4 mei mag dit jaar officieel gedurende de gehele dag gevlagd worden. Ten teken van rouw hangen we de vlag die dag halfstok. Een dag later, op Bevrijdingsdag, hangen we de vlag in de top. Dit tussen zonsopgang en zonsondergang.

Meer informatie over de Nationale herdenking en activiteiten in het teken van 75 jaar vrijheid is te vinden op een speciale webpagina: www.brummen.nl/75jaarvrijheid.

Lees ook

Vrijwilligers Speelotheek in Dieren openen enthousiast weer de deuren

DIEREN – Tot grote vreugde van de vrijwilligers heeft de Speelotheek in Dieren heeft de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.