Home / Alle-Regiobode / Wolf laat zich zien op Zuid-Veluwe

Wolf laat zich zien op Zuid-Veluwe

REGIO – De wolven laten zich steeds vaker zien op nieuwe plekken op de Veluwe. Natuurmonumenten meldt begin april dat het dier het behulp van een wildcamera nu ook is gezien in het gebied Zuid-Veluwe.

Op beelden van een camera op de Zuid-Veluwe is een wolf te zien bij een dood edelhert. Het is de eerste bevestigde waarneming van een wolf in dit gebied. Boswachter André ten Hoedt is niet verrast: “We zaten er al een tijdje op te wachten. Dit gebied is uitgestrekt en heeft veel wild. Een ideaal leefgebied voor de wolf. Gaaf dat hij ons gebied nu gevonden lijkt te hebben, het is nu afwachten of hij of zij zich hier ook zal vestigen.”
Het is onbekend of de wolf die op de camerabeelden te zien is, een wolf is die al eerder is gesignaleerd. Mogelijk is het de wolvin die zich al een tijdje ophoudt op de Midden-Veluwe. Ook is nog niet duidelijk of de wolf op de camerabeelden het hert zelf heeft gedood. Op het kadaver van het edelhert is veldonderzoek uitgevoerd en zijn DNA-monsters genomen. Uit het genetisch onderzoek zal duidelijk worden of de wolf ‘een bekende’ is en of deze wolf het edelhert heeft gedood.

Op de Noord-Veluwe leeft sinds een jaar een roedel wolven. Daar ziet Natuurmonumenten dat de wolven gedurende de winter een steeds groter gebied verkennen. Wildcamera’s legden een wolf vast in een cultuurlandschap op de Noord-Veluwe. Boswachter Lennard Jasper van Staatsbosbeheer: “Het is een overgangsgebied van de Veluwe naar de nattere graslanden en veengronden, met beken, vennen en agrarisch gebruik. Dat laat zien dat ze niet alleen het natuurgebied, maar ook het aangrenzende buitengebied aan het verkennen zijn. Aan de Noordoostkant van de Veluwe nabij Heerde, is ook een wolf door een wildcamera vastgelegd. Deze wolf bevindt zich buiten het Leefgebied Wolf, zoals door de Provincie Gelderland vorig jaar is vastgesteld, en lijkt dus ook de omgeving te verkennen.” Of er ruimte is op de Noord Veluwe voor een tweede roedel is niet duidelijk. Dit zal de wolf in de toekomst zelf bepalen.

Foto: Screenshot wildcamera

Lees ook

Geen Allerzielenviering in Velp, wel nieuwe gedenkboom

VELP – De Allerzielenviering op de begraafplaats in Velp gaat in verband met de nieuwe …

2 comments

  1. Tamara Wechgelaar

    Het is zeer jammer, maar door deze berichten wolvenroedels op de Veluwe krijg ik steeds minder zin om daar op vakantie te gaan. Al 25 jaar komen wij meermaals voor een weekend of week naar de Veluwe. Om heerlijk te wandelen in de mooie natuur. Maar een roedel wolven is ons echt een beetje teveel natuur. Hoe moeten wij ons daar tegenover verhouden? Ze pakken schapen, geiten en ponnies. Het wachten is tot wij aan de beurt zijn. Je loopt gewoon niet meer op je gemak. Zonde, zonde. Want nu moeten wij uitwijken naar Zeeland, zolang het duurt. En zijn jullie onze klandizie voor altijd kwijt.

    • Mijn mening is dat als jullie de veluwe een ideaal vakantie gebied vinden jullie een heerlijke vakantie bestemming vinden jullie lekker moeten gaan. De wolf ziet jullie echt niet als prooi, er is genoeg wild. Wanneer was de laatse keer dat je hebt gelezen dat mensen op het menu stonden?
      Voor mij was het roodkapje. Idd een sprookje. Ze zullen mensen altijd uit de weg gaan als ze kunnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.