Home / Alle-Regiobode / Retrospectief: Landbouwvereniging Eerbeek

Retrospectief: Landbouwvereniging Eerbeek

Zoals veel dorpen op het platteland in deze streek kreeg ook het dorp Eerbeek ruim honderd jaar geleden een Coöperatie. Zo was in de volksmond de benaming voor het gebouw dat voluit ‘Coöperatieve Landbouwvereniging’ heette. Overal staken de boeren de koppen bij elkaar om zo’n vereniging op te richten om samen veevoeder, kunstmest, kolen en andere landbouwartikelen in te kopen. Het werden verenigingen met een bestuur, directeur en personeel. Sommige coöperaties zijn heel groot geworden.
De boeren uit Eerbeek en omstreken wilden samen ook een vereniging. Er werd heel wat vergaderd, maar pas in 1920 was het zover. Aan de Stationstraat bij het Eerbeekse spoorstation kon een lap grond worden gekocht waarop het gebouw kwam te staan. Er moest een laadperron zijn voor de aan- en afvoer van het koren en meel. En installaties. Grote graansilo’s. Het meel moest opgeslagen worden in de kelder.
Enkele keren werd het gebouw van de Coöperatie uitgebreid aan de voorzijde en door de stijging van het personeel moest er ook een kantoor komen voor directeur en medewerkers.
Lange tijd heeft de Coöperatie voldaan aan de belangen van de boeren. Het graan kon hier afgeleverd worden en voer worden betrokken voor varkens en kippen. In die tijd hadden bijna alle boeren enkele hokken met honderden kippen en enige zeugen voor het fokken van biggen. Ook het mesten van de varkens werd veel gedaan. Voor de koeien waren de koeken en de brokken. De vereniging ging ook steeds meer doen aan het leveren van de kunstmest dat sterk in opkomst kwam. De boeren zagen hier wel de voordelen van in. Brandstoffen, kolen en turf, werd ook verkocht. Door de gezamenlijke aankoop kon men gunstige prijzen rekenen. De kolen moesten wel zelf gelost worden uit de wagons bij de spoorlijn.
Enkele keren ging de Coöperatie van Eerbeek fusies aan. Eerst tot BELCO (met Beekbergen en Loenen) en later bij Agrarische Belangencentrum Gelderland. Door de opkomst van anderen zaken verdwenen de voordelen van de Coöperatie. Het gebouw kwam (zoals overal) leeg te staan. Het werd in 1974 aan Jong Gelre verkocht. Die knapte het gebouw flink op. Sinds 1980 is het pand eigendom van Koller Installatietechnieken.
Thans staat het pand weer leeg, Er komt weer een andere bestemming voor het honderdjarige pand.

Lees ook

Tuinconcert Trio Zauberflöte in Velp

VELP – Trio Zauberflöte speelt woensdag 4 augustus in de tuin van Boekhandel Jansen & …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.