Home / Rheden-Regiobode / Gemeenteraad vraag provincie om financiële steun

Gemeenteraad vraag provincie om financiële steun

GEM. RHEDEN – De gemeenteraad van Rheden doet een oproep aan het college van Gedeputeerden van de Provincie Gelderland om een Noodfonds Coronavirus voor gemeenten in te stellen. Deze oproep staat te lezen in de brief die dinsdag 21 april is verzonden naar de Provincie.

De coronacrisis treft heel Nederland, alle inwoners en dus ook alle gemeenten. De gemeenten worden geconfronteerd met forse extra uitgaven, waarvoor slechts een deel door een tegemoetkoming van het Rijk wordt gedekt. Hoewel de Rijksoverheid en de Provincie ondersteunende maatregelen hebben aangekondigd, verwacht de gemeenteraad van Rheden niet dat dit voldoende zal zijn om de financiële tegenvallers op te vangen die worden veroorzaakt door het coronavirus. Bovendien verkeren veel gemeenten al in zwaar weer door de hoge uitgaven voor onder meer Jeugdzorg en Wmo.
Er is een zeer forse verhoging van het gebruik van de bijstand. Veel vrijwilligersorganisaties komen onder druk te staan, omdat de inkomsten van sport- en culturele instellingen maandenlang wegvallen. De gemeente mist inkomsten door het sluiten van sportvoorzieningen. Er worden laptops en andere onderwijsondersteuning geregeld voor gezinnen.
Daarnaast loopt de uitvoering van bezuinigingsmaatregelen van de gemeente vertraging op en kan het uitstellen van de belastingen aan inwoners en ondernemers leiden tot afstel door faillissementen. Ook heeft de gemeente extra mensen en middelen beschikbaar moeten stellen voor uitvoering van de Rijksmaatregelen.

Om deze kosten te kunnen betalen, stelt de gemeenteraad de Provincie voor een Noodfonds Coronavirus voor gemeenten in het leven te roepen. Via dit noodfonds kan de Provincie snel en met zo min mogelijk administratieve druk, gemeenten ondersteunen bij het ontstaan van onvoorziene extra kosten in deze bijzondere tijd. De raad is van mening dat voor het noodfonds in totaal 210 miljoen euro nodig is. Dat betekent een bedrag van 100 euro per inwoner van Gelderland.
“Het water staat ons, net als bij veel andere gemeentes, aan de lippen. Daarom vragen wij ook om een onorthodoxe aanpak bij het beschikbaar stellen van de financiële middelen, zodat we lokaal goed ons werk kunnen blijven doen voor onze inwoners”, verzoekt de Rhedense gemeenteraad in haar brief. “Het is belangrijk dat er nu snel gehandeld kan worden om rust en duidelijkheid te scheppen. Niet alleen voor onze Rhedense inwoners, maar voor alle inwoners van Gelderland.”

Lees ook

Vrijwilligers Speelotheek in Dieren openen enthousiast weer de deuren

DIEREN – Tot grote vreugde van de vrijwilligers heeft de Speelotheek in Dieren heeft de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.