Home / Doesburg-Regiobode / Doesburg en omgeving achter de naaimachine voor mondkapjes

Doesburg en omgeving achter de naaimachine voor mondkapjes

DOESBURG – De afgelopen weken zijn veel vrijwilligers in Doesburg en omgeving druk geweest met het naaien van mondkapjes. Deze actie, op initiatief van Ineke van Elk, is inmiddels afgerond. Ondertussen hebben de deelnemers van het naaiatelier voor anderstaligen een tweede actie opgezet.

De afgelopen week zijn de gemaakte mondkapjes rondgebracht bij hulpverleners in de eerste en tweedelijnszorg in Doesburg, evenals bij verpleeghuis Binnenrijk in Giesbeek. Er is grote behoefte aan. Ineke van Elk heeft veel reactie gehad op haar actie, zijn deze mondkapjes nou wel nuttig? “Ondanks alle tegenstrijdige berichten kan ik melden dat de kapjes met goedkeuring van de huisartsen in Zwolle waren. Daarnaast was op zondagochtend een viroloog bij het programma WNL die meldde dat bij vernieuwde inzichten van deze week, deze kapjes (chirurgische maskers) wel degelijk zin hebben, maar vooralsnog alleen binnen de zorg te gebruiken en niet op de IC”, meldt Van Elk.
De initiatiefneemster dankt iedereen die geholpen heeft door middel van een financiële bijdrage of korting op materiaal. Zo heeft Kledingherstel Doesburg de zaak beschikbaar gesteld en met de hele familie geholpen stof te knippen. Ook alle naaisters uit de wijde omgeving worden bedankt.

Dan is er nog het naaiatelier voor anderstaligen, dat normaal gesproken iedere week op woensdagmiddag bijeenkomt. Veel deelnemers hebben aan het project van Ineke meegewerkt, maar willen doorgaan met hun actie en de mondkapjes gaan maken voor een breder publiek, met name voor particulieren. “Mondkapjes kunnen het virus het meest effectief vertragen als ze breed gebruikt worden, want ze zouden kunnen voorkomen dat besmette mensen zonder symptomen de ziekte ongemerkt overdragen”, zegt initiatiefneemster Desirée Kester.
De dames van het naaiatelier gaan dubbelzijde mondkapjes maken van katoen, waarin de gebruiker zelf een filter kan plaatsen. Het worden wasbare en dus herbruikbare kapjes.
Overigens zijn de deelnemers ook bezig met het naaien van vlaggenslingers van diverse stoffen. Deze kunnen buiten worden opgehangen om bijvoorbeeld een dag als Koningsdag, waarop nu geen festiviteiten plaatsvinden, toch een feestelijk tintje mee te geven.
Wie belangstelling heeft voor mondkapjes of vlaggenslingers, kan contact opnemen met Antoinette Hovingh via antoinette.hovingh@gmail.com.

Lees ook

Allerzielen in Willibrordkerk

DREMPT – De RK H. Willibrordkerk in Drempt is op Allerzielen, maandag 2 november, geopend …

One comment

 1. Hallo allemaal, Er gaat iets mis. Dus het kan zijn dat jullie dit twee keer ontvangen maar beter dubbel dan niet. Ik hoorde van jullie actie over de mondkapjes en heb het op internet gevonden.
  Ik wilde graag samen met mijn vrouw en naaimachine mondkapje gaan maken voor Attent. Men vraagt daar nu na waar behoefte aan is.
  Graag kom ik in het bezit van de complete informatie die benodigd is voor het vervaardigen van een goed bruikbaar mondkapje en wat de eisen zijn om het te willen gebruiken.
  Bijvoorbeeld welk materiaal gebruikt wordt en wat gebruikt wordt als filtertje. Er zullen ook regels bedacht zijn voor het gebruik van zon mondkapje etc.
  Ik denk dat u over deze info beschikt en wil u vragen dit met ons te delen.

  Mocht de vraag er zijn bij Attent dan kijk ik of in de buurt nog naaisters zijn om ons te helpen. Want dan heb je niets aan 10 mondkapjes. Mocht die behoefte er niet zijn bij attent dan wil ik ze maken voor eigen gebruik en voor de buurtjes of wie ze nodig heeft.
  Wellicht zou ik een voorbeeld exemplaar bij u mogen ophalen.
  IK hoor graag van u.
  Ik zal deze vraag ook voorleggen aan Antoinette Hovingh.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.