Home / Doesburg-Regiobode / Vogels en bloemen in de strijd tegen eikenprocessierups

Vogels en bloemen in de strijd tegen eikenprocessierups

GEM. BRONCKHORST- Gemeente Bronckhorst maakt zich op voor de bestrijding van de eikenprocessierups dit jaar. Daarom roept de gemeente buurten, buurtschappen en organisaties op om nu vast in actie te komen en hun buurt ‘eikenprocessierups-onvriendelijk’ te maken. Dat kan door het plaatsen van mezennestkastjes en het inzaaien van geschikte bloemenmengsels. Deze stelt de gemeente onder voorwaarden gratis beschikbaar.

Bloeiende bloemen en kruiden in de buurt van de bomen trekken insecten aan. Dat maakt de omgeving aantrekkelijk voor mezen. Ook door mezennestkastjes in een buurt of straat op te hangen zullen er meer mezen komen. Mezen zijn dol op de eikenprocessierups en zorgen zo voor natuurlijke bestrijding. Bloeiende bloemen en kruiden in de buurt van de bomen trekken ook andere insecten aan. Gaasvliegen zijn bijvoorbeeld ook natuurlijke bestrijders van de eikenprocessierups. Nestkastjes en bloemen samen zorgen dus voor een betere biodiversiteit, waardoor de eikenprocessierups minder kans heeft om zich voort te planten.

Inwoners en buurten die ook meer vogels, bloemen en insecten in hun buurt willen, kunnen hun buurt adopteren voor meer biodiversiteit. In overleg stelt de gemeente voor een aantal initiatieven nestkastjes en bloemenmengsels beschikbaar. Het moet wel gaan om een wijk of aaneengesloten straat, vanwege het onderhoud aan bermen en bomen. Door de natuur in een buurt te herstellen komen vogels, bijen, vlinders en insecten terug en vermindert de overlast van de eikenprocessierups. Meer informatie is te vinden op www.bronckhorst.nl/adopteeruwbuurt.
Om de overlast van de eikenprocessierups te bestrijden, kiest de gemeente voor preventieve biologische bestrijding. Maar op plekken waar bekend is dat er beschermde vlinders voorkomen, past de gemeente de bestrijding aan. De rupsen worden daar niet preventief biologische bestreden, maar de nesten worden weggezogen uit de gemeentelijke bomen. Ook op plekken waar nestkastjes hangen worden rupsennesten alleen weggezogen en niet preventief bestreden.

Lees ook

Eerste Doesburgse Duurzame Dagen in Kindervreugd

DOESBURG – Zaterdag 4 en zondag 5 september van 11.00 tot 18.00 uur vinden de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.