Home / Alle-Regiobode / Rick Evers: Vogelvoereend

Rick Evers: Vogelvoereend

Smerige, vervelende, irritante rotvogels! Sorry. Ik moest het even kwijt. Het is gewoon niet te geloven. Iedere blinde vink kan zien dat die eend niet echt is. Dat-ie bestaat uit aan elkaar geknoopte zakjes vogelvoer. Inderdaad: VOGELVOER. Dan denk je die beesten een plezier te doen.

Ik vroeg het nog aan de verkoper. “Durven de vogels hier wel van te eten?” Ik vond het zelf meteen een stomme vraag. De verkoper volgens mij ook, want hij gniffelde een beetje bij zijn ‘tuurlijk wel meneer’. En mijn moeder was er ook zo blij mee. Het staat leuk in de tuin én er komen allemaal gevleugelde vrienden op af. Nou, niet dus. Mijn cadeau bleek een dode mus.

Ik dacht altijd dat die beesten goede ogen hadden. Neem nou roofvogels die van honderd meter afstand een muis in een maisveld zien lopen. En kijk eens hoe meeuwen er als de kippen bij zijn als je aan de kust een patatje weggooit. Google zegt zelfs dat vogels ‘kijkdieren’ zijn. Hun ogen vormen hun belangrijkste zintuig. Gelul dus.

Even heb ik overwogen dat de vogels niet bang zijn, maar dat ze gewoon geen zin hebben. De winter is zacht, dus dan kunnen ze overal hun voer vandaan halen. Maar stel dat dat zo is. Dan is er toch nog geen reden om die mooie eend in de tuin van mijn ouders compleet te negeren? Al ga je er even opzitten en pik je voor de vorm een pindaatje eruit. Hoeveel moeite kan het zijn.

Maar voor mij is het klaar nu. Ik hang geen netjes met pinda’s meer in mijn tuin. Geen houten plankjes met een pot pindakaas en geen vetbolletjes. Ook niet als het in december tien graden vriest met een pak sneeuw. Ik ben vogelliefhebber af. Zoek het voortaan lekker zelf uit. Stelletje verwende tuinvogels.

Lees ook

Rick Evers: Digitale walvissen

Je houdt een stuk tekst steeds verder van je ogen af, herstelt minder snel na …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.