Home / Alle-Regiobode / Retrospectief: Het Rhedense veer

Retrospectief: Het Rhedense veer

Deze week kijken we naar een foto gemaakt aan de oever van de IJssel bij Rheden. Deze prent toont de drukte op wat toen nog de rivier zelf was. Tegenwoordig, sinds de aanleg van snelweg A348 in de jaren zeventig van de vorige eeuw, is dat deel een dode arm van de IJssel.

In het midden van de foto is de Rhedense veerpont te zien. Die bestond op die plek al honderden jaren. Feitelijk tot aan de verlegging van de hoofdloop van de IJssel in 1969. Overigens kwam daar een andere veerverbinding voor in de plaats. Sinds 1972 vaart een pontje voor voetgangers en fietsers op ongeveer dezelfde plek door de nieuwe rivierbedding. In de zomermaanden is dat een zeer drukke oversteek tussen de Veluwezoom en de recreatieplassen van Rhederlaag met z’n vele campings en vakantieparken.

Maar terug naar de oude foto, uit 1928. Naast de veerpont is veel bedrijvigheid te zien. Een sleepboot trekt een aantal schuiten stroomopwaarts richting Arnhem. Links is de loskade van de Meteoor. Daar werd vooral grind, zand en cement aangevoerd. Het bedrijf, sinds 1907 aan de Schaarweg gevestigd, produceerde in het verleden veel betonnen stoeptegels, palen en rioolbuizen. Tegenwoordig worden vooral spoorbielzen en de bekende Stelcon-platen geproduceerd. De loskade is er overigens nog steeds op dezelfde plek en wordt nog veel gebruikt.

Uitbreiding van De Meteoor was de reden dat het bij de veerverbinding horende veerhuis verloren ging. Het zeer markante gebouw, één van de oudste veerhuizen van ons land, werd in 1966 door De Meteoor aangekocht en uiteindelijk in 1969 letterlijk de IJssel in geschoven. Dat gebeurde na jarenlange protesten van de Rhedense bevolking die het Veerhuis graag had willen behouden. Het pand de monumentenstatus verlenen lukte niet (meer) en sinds die tijd herinnert alleen een gedenkplaatje op het terrein van de Meteoor nog aan het Veerhuis.
In de achtergrond is het dorp De Steeg te zien, met duidelijk herkenbaar het witte gebouw waarin Hotel de Engel eeuwenlang was gevestigd.

Lees ook

Centrumadviseur Eduard Plate gaat samen met SCBD voor een toekomstbestendige Doesburgse binnenstad

DOESBURG – Het professionaliseren van het bestuur van de SCBD. Met die opdracht startte Eduard …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.