Home / Rheden-Regiobode / Restauratie rijtuig Middachten

Restauratie rijtuig Middachten

DE STEEG – Nu ook het Mondriaan Fonds bijdraagt in de kosten aan de landauer van Kasteel Middachten in De Steeg, is de begroting rond voor een professionele restauratie. De restauratie van het rijtuig is op initiatief en onder begeleiding van de Stichting Hippomobiel Erfgoed.

Weliswaar heeft dit rijtuig de tijd overleefd, maar roest, motvraat, scheuren en vooral vroegere restauraties maken het tot allesbehalve toonbaar. Dat het fluitje waarmee de passagiers communiceerden met de koetsier op de bok het niet meer doet, is nog de minste zorg. Het zijn vooral de vlekken aan de rechterzijde en de achterkant van de kast, die ontstaan zijn door een poging om de oude vernis te verwijderen, die een nieuw team van restauratoren voor een uitdaging gaan stellen.
De bedoeling is om het rijtuig te restaureren als museumstuk dat incidenteel is te gebruiken. Begin 2021 moet de restauratie zijn voltooid. Kasteel Middachten wil het rijtuig aan een breder publiek laten zien, op de plaats waar het al bijna anderhalve eeuw geleden door de Arnhemse rijtuigfabriek Henrich & Veth is afgeleverd. Daar in het koetshuis gaat het zijn verhaal vertellen als onderdeel van het ensemble van de adellijke familie Van Aldenburg Bentinck. Om het verhaal compleet te maken, is in het projectplan ook de restauratie van zes tuigen opgenomen.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door Prins Bernhard Cultuurfonds, Mondriaan Fonds, Frans Mortelmans Stichting, Ludovica, RDO Balije van Utrecht en Kasteel Middachten. De Stichting Hippomobiel Erfgoed begeleidt de uitvoering en verzorgt de communicatie.

Lees ook

Tuinconcert Trio Zauberflöte in Velp

VELP – Trio Zauberflöte speelt woensdag 4 augustus in de tuin van Boekhandel Jansen & …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.