Home / Rheden-Regiobode / Respectvolle discussies op inwonersavond zonne- en windenergie

Respectvolle discussies op inwonersavond zonne- en windenergie

DIEREN – Zo’n 140 inwoners waren op maandag 17 februari aanwezig op het Rhedens in Dieren, om met de gemeente Rheden in gesprek te gaan over het grootschalig opwekken van duurzame energie. De gemeente wil in 2040 CO-2 neutraal zijn en moet daarnaast een aanbod neerleggen in het kader van de Regionale Energie Strategie (RES). Om kaders te kunnen formuleren, die moeten gelden bij het plaatsen van windmolens en zonnevelden, vroeg de gemeente haar inwoners mee te denken over wat die kaders zouden moeten zijn.

Rhedense inwoners, ondernemers en instellingen gebruiken nu jaarlijks samen zo’n 3.000 terajoule voor verwarming en elektriciteit. Om in 2040 CO-2 neutraal te kunnen zijn moet het totale energiegebruik met zeker 35 procent dalen. De energie die dan nog gebruikt wordt, moet duurzaam opgewekt zijn. Dat kan door daken vol te leggen met zonnepanelen en te kijken naar andere duurzame energiebronnen. Veel daarvan zijn nog in ontwikkeling en gemeente Rheden volgt die ontwikkelingen op de voet. De komende jaren gaan uitwijzen wat deze alternatieve bronnen kunnen opleveren. Op de kortere termijn kunnen windmolens en zonnevelden die alternatieve bronnen zijn. Gemeente Rheden vindt het dan ook belangrijk om die ruimte in haar gemeente te bieden.

Het op grote schaal opwekken van duurzame energie en andere duurzame ontwikkelingen, kan niet zonder een goede balans te hebben tussen ecologische, economische en sociale belangen. Een aantal van deze onderwerpen kwam bij de verschillende gesprekstafels aan de orde. Zo werd er niet alleen gesproken over of inwoners kansen zien voor zonnevelden of windmolens en waar deze dan moeten komen, maar ook wat er belangrijk is als de gemeente met deze kansen aan de slag gaat. Het merendeel van de inwoners vindt het erg belangrijk dat rekening gehouden wordt met het bijzondere landschap en haar kleinschaligheid. De inwoners willen zeker meedenken, maar vragen de gemeente ook de verschillende ontwikkelingen op het gebied van energieopwekking te blijven volgen.

“Ik ben blij met de respectvolle discussies die tijdens deze avond gevoerd werden. De verschillende gesprekken met inwoners hebben mij weer een beter beeld gegeven van wat zij belangrijk vinden en waarvoor ze aandacht vragen, als we praten over de energietransitie. Ik hecht er bijzonder veel waarde aan om met mensen hierover in gesprek te gaan en nodig de Rhedense inwoners daarom ook uit hiervan gebruik te maken”, laat wethouder Dorus Klomberg weten.

Lees ook

Nieuwe bestuursleden voor Rhedens Dorpsbelang

RHEDEN – Het bestuur van Rhedens Dorpsbelang gaat er anders uitzien. Er is een nieuw …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.