Home / Nieuws / Oprichter jachthoornblaasgroep Cornure benoemd tot erelid

Oprichter jachthoornblaasgroep Cornure benoemd tot erelid

RHEDEN – ‘Dat tenue laat ik vanavond maar een keer zitten’, dacht Wim Jansen (85) uit Rheden toen hij werd uitgenodigd voor een bijeenkomst van zijn jachthoornblaasgroep Cornure. Niet wetende dat hij die avond, vorige week woensdag 18 februari, tot erelid benoemd zou worden. Jansen werd daarmee bedankt voor zijn jarenlange inzet voor de groep.

Zijn vrouw Geertje had het goed voor hem verborgen gehouden en Jansen stond dan ook perplex toen ineens de hele familie present bleek. “Mijn kinderen, kleindochters en achterkleindochter waren er allemaal bij. Wat een grote verrassing!.” Jansen ontving een mooi herinneringsbord en zijn vrouw werd in de bloemen gezet. Beiden werden door de leden van Cornure uitgebreid bedankt voor hun inzet voor de groep.

Jansen stond vijftig jaar geleden aan de wieg van de Rhedense jachthoornblaasgroep. Begin jaren ’70 kwam hij op landgoed Heuven in dienst bij juffrouw Wurfbain, eerst als jachtopziener, later als beheerder van het landgoed. “Al gauw ging ik mee met jachten op het landgoed en kwam ik in contact met jachthoornblazers”, weet Jansen nog. “Ik heb vroeger trompet gespeeld bij Eendracht in Hummelo en dacht ‘dat kan ik ook wel’.”
En dat bleek: Jansen pakte het jachthoornblazen snel op en samen met een aantal andere blazers kwam hij regelmatig bijeen in de molen van het Openluchtmuseum in Arnhem. “Er was geen verlichting en geen verwarming”, weet Wim Jansen nog. “Het was daar verschrikkelijk koud.” Juffrouw Wurfbain bood de groep, die toen bestond uit een stuk of acht blazers, het koetshuis van haar landgoed aan. Hier werd dankbaar gebruik van gemaakt en de muzikanten gingen verder in Rheden. De naam Woeste Hoeve werd veranderd in Cornure, afgeleid van een soort Franse koeienhoorn.
“Juffrouw Wurfbain hield zelf enorm van jachthoorns en we hebben haar toen benoemd tot beschermvrouwe van onze groep”, vertelt Jansen. “We bliezen altijd op haar verjaardag, maar later ook bij haar begrafenis.”

Sinds die tijd, 1974, komen de jachthoornblazers elke woensdagavond bijeen in wat zij zelf ‘het mooiste oefenlokaal van Nederland’ noemen, het koetshuis van landgoed Heuven. Ze oefenen de jachtsignalen en bijpassende muziek, die Jansen inmiddels allang uit zijn hoofd kent: “Ik neem geen bladmuziek meer mee. Die heb ik niet meer nodig.” Jansen nam zelf jarenlang het lesgeven aan nieuwe muzikanten op zich. “Iedereen met een beetje muzikale aanleg kan een jachthoorn bespelen. Maar minstens zo belangrijk is dat de leden affiniteit hebben met het buitenleven en de natuur”, aldus Jansen. Inmiddels telt de groep vijftien heren en twee dames.
De blazers gingen vroeger nog regelmatig het bos op om daadwerkelijk bij jachtpartijen te blazen, maar dat komt steeds minder voor. Nu spelen ze vaker op markten, bij exposities of andere evenementen. In de loop der jaren is Cornure het hele land doorgeweest. De groep blies zelfs tijdens een grote hondententoonstelling in de RAI, maar werd ook regelmatig gevraagd voor uitvaarten van jagers of het begeleiden van Hubertus-missen in diverse kerken.

Hoewel de jaren inmiddels wat beginnen te tellen, blijft Wim Jansen ‘zijn’ Cornure trouw. Als het weer het toelaat, stapt hij op zijn scootmobiel om, met de jachthoorn vastgeknoopt, het ritje van zijn huis aan de Heuvenseweg naar het koetshuis te maken. Als het regent pakt hij de auto en als dat niet lukt, is er altijd wel iemand van de groep die hem op wil halen voor de repetitie. “Het is een hechte groep, waar ik graag bij blijf. Zo lang ik lucht heb, blijf ik blazen.”

Foto: Han Uenk

Foto: Jachthoornblaasgroep Cornure met vooraan jubilaris en erelid Wim Jansen en zijn vrouw Greetje. Jansen bespeelt de grotere parforcehoorn

Lees ook

Vrijwilligers Speelotheek in Dieren openen enthousiast weer de deuren

DIEREN – Tot grote vreugde van de vrijwilligers heeft de Speelotheek in Dieren heeft de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.