Home / Brummen-Regiobode / Oorlogsherinneringen van Bennie Bloem

Oorlogsherinneringen van Bennie Bloem

KLARENBEEK – Nu de bevrijdingsfeesten met rasse schreden naderen, komen de oorlogsverhalen overal los. Er verschijnen boeken en er komen exposities over de oorlog en bevrijding. Bennie Bloem uit De Kar, kort na de bevrijding geboren, heeft dit zelf niet bewust meegemaakt maar bewaard hieraan wel bijzondere herinneringen. Vooral de herinneringen aan een reünie van 25 jaar geleden komen nu weer bij hem boven.

In Wilp-Achterhoek werd in 1995 een bijzondere bijeenkomst gehouden. Rotterdammers die evacués waren geweest in Wilp Achterhoek – De Kar wilden hun dank uitbrengen met een dankbijeenkomst in restaurant Bosgoed in Wilp Achterhoek. De Rotterdammers hadden veel speurwerk verricht om de gezinnen te achterhalen waar zij toen zo gastvrij werden verzorgd in deze moeilijk tijd.
Het werd een bijzondere bijeenkomst. Het had meer het karakter van een reünie. Bennie Bloem en zijn familie waren hiervoor ook uitgenodigd. Hij sprak daar toevallig twee vrouwen over de periode november, december 1944. Een van de vrouwen zei dat ze evacué was geweest bij Bart Bloem op De Kar. Zij kon zich nog herinneren dat Marie Bloem toen in verwachting was. Dat klopte precie, want ze was in verwachting van Bennie. De vrouw die dit vertelde was, naar later bleek, Nettie Diks. Bennie bloem, hoorde dit gesprek toevallig en nam contact met haar op. Aan Bennie werd gevraagd of hij deze familie Bloem kende. Dat kon Bennie wel positief beantwoorden. Hij vertelde hen dat hij de baby was waarvan Marie toen in verwachting was. Het werd toen wel even stil van verbazing. Ze kon het haast niet geloven. Meteen werd haar man, de schilder Jo Diks, erbij gehaald om dit verhaal nog eens te vertellen. Toen kwamen de verhalen los. Na de reünie ging het echtpaar mee naar het woonhuis van de familie Bloem. Vele herinneringen kwamen toen naar boven.

Bennie Bloem had zich al wel eens afgevraagd of de schilder Jo Diks nog leefde. Door speurwerk van de reüniegroep in Wilp-Achterhoek werd het adres van Jo Diks achterhaald. Hij woonde nog in Bussum. Veel bewoners uit de streek rond Klarenbeek werden toen verzocht om een tekening van Jo Diks beschikbaar te stellen voor een tentoonstelling. Diks tekende ook een schilderij van de boerderij van de familie Diks op De Kar. Hij deed dit met een potlood omdat verf in die tijd niet verkrijgbaar was. De reden dat hij de boerderij tekende was dat zijn vouw Nettie bij de familie Bart Bloem en Marie Elzebroek als evacué inwoonde en een andere reden was omdat hij de ligging van het huis zo apart vond. Om dit te tekenen moest Nettie op de uitkijk gaan staan om hem te waarschuwen tegen de komst van de Duitsers. Hij was die zomer 1944 juist uit hun handen ontsnapt. Jo Diks was zelf gestationeerd bij de familie Neuteboom Spijker in de Broekstraat.
Nettie Diks wist zich nog te herinneren dat ze een feestelijke maaltijd kreeg op zondag met puree met veel nootmuskaart en een schaaltje appelmoes. Ook wist zij nog dat Bart Bloem een radio bezat, wat overigens streng verboden was in die tijd. Bloem heeft haar nooit verteld waar hij de radio verborgen had.

Foto: Bennie Bloem met schilder Jo Diks (links) die in de oorlog in zijn ouderlijk huis toevlucht vond

Lees ook

Leer de oude schildertechnieken bij Boulevard Magenta

LAAG-SOEREN – Schilderen is een ambacht en iedereen kan het leren. Dat is de overtuiging …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.