Home / Brummen-Regiobode / Minister: ‘Geen doorstart Hoenderloo Groep’

Minister: ‘Geen doorstart Hoenderloo Groep’

HOENDERLOO – Pluryn raakte afgelopen week opnieuw in opspraak wegens het sluiten van De Hoenderloo Groep. Ook maakte minister Hugo de Jonge bekend geen heil te zien in een doorstart van de groep in Hoenderloo. Het leidde tot kamervragen van verschillende partijen en vragen van lokale politici.

De Hoenderloo Groep was lang niet zo verliesgevend als Pluryn deed voorkomen en de Hoenderloo Groep wordt mogelijk vooral geofferd vanwege hoge vastgoedopbrengsten – dat meldden Avro-Tros programma EenVandaag en onderzoeksplatform Follow the Money afgelopen week. Hoogleraar publieke financiën Harrie Verbon sprak zich in beide media uit tegen de sluiting: “Pluryn was verantwoordelijk voor de kwaliteit en financien binnen De Hoenderloo Groep. Een doorstart van de Hoenderloo Groep, met starthulp van Pluryn, ligt voor de hand.” Volgens Verbon zou minister Hugo de Jonge Pluryn onder curatele moeten stellen en mogelijk moeten opdelen: “Pluryn heeft in deze omvang geen bestaansrecht.”

De berichten leidden tot verontwaardigde reacties van onder meer vakbond FNV. “Medewerkers vanuit het FNV-actiecomité spreken al tijden deze vermoedens hardop uit, maar dit werd door de organisatie steeds afgedaan als ‘indianenverhalen'”. Op dezelfde dag dat het nieuws naar buiten kwam, stuurde minister Hugo de Jonge een brief aan de Tweede Kamer: hij maakte bekend geen heil te zien in een doorstart van De Hoenderloo Groep op dezelfde locatie. De minister had via een motie -gesteund door alle partijen- de opdracht gekregen om zich serieus in te spannen om zo’n doorstart wel mogelijk te maken.

Vakbond FNV hoopt met de minister in gesprek te gaan over de ruim 200 jeugdzorgplaatsen die verdwijnen met de sluiting van Pluryn. Voor die zorg bestaan namelijk lange wachtlijsten. “Het gaat medewerkers aan het hart dat er zo wordt omgegaan met kwetsbare jongeren. Pluryn schetst een beeld dat er via ‘natuurlijk verloop’ en ‘andere locaties binnen Pluryn’ een sluitend plaatje is dat er voor alle kinderen een plek komt. Maar de medewerkers én de ouders zien een hele andere realiteit dan de papieren werkelijkheid van Pluryn: het beeld van kinderen die zonder goede zorg en onderwijs straks thuis komen te zitten.”

De Apeldoornse SP-fractie stelde vragen aan de wethouder over de publicaties over Pluryn en de Hoenderloo Groep.

Lees ook

Laatste editie Brummense Najaarsfair groter dan ooit

BRUMMEN – De laatste editie van de Brummense Najaarsfair wordt zondag 26 september gehouden op …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.