Home / Doesburg-Regiobode / Martinikerk heeft bezoekers nodig om te overleven

Martinikerk heeft bezoekers nodig om te overleven

DOESBURG – Centraal in de Doesburgse binnenstad staat de Martinikerk, thuisbasis van de Protestantse Gemeente Angerlo Doesburg (PGAD). Om het gebouw te onderhouden is de Stichting Behoud en Exploitatie Martinikerk (StiBeMa) in het leven geroepen. Beide organisaties luiden nu de noodklok. Om de eeuwenoude kerk te behouden, is meer geld nodig. En dus worden er allerlei plannen ontwikkeld om het spaarvarken te spekken.

Het onderhoud van de Martinikerk, een Rijksmonument, kost handen vol geld. Voor de komende zes jaar is er een onderhoudsplan opgesteld, dat 250.000 euro gaat kosten, meldt Ernst Boesveld, waarnemend voorzitter van de kerkenraad van de PGAD. “Dan hebben we het bijvoorbeeld over het onderhoud van het leistenen dak en de houten balken daaronder, de verf in de gewelven, onderhoud aan de verwarming en groot onderhoud aan de ramen”, somt Boesveld op. “Dat zijn klussen die specialistische bedrijven op moeten knappen.”
Dit komt dan nog eens bovenop de vaste lasten, zoals verzekering en verwarming. De vrijwillige bijdrage van de leden van de Protestantse Gemeente wordt gebruikt om de predikant en organist van te betalen, daar blijft voor dit soort kosten weinig van over. “Bovendien lopen die inkomsten ook terug naarmate de gemeente kleiner wordt”, aldus Boesveld. Bedragen noemt hij liever niet, maar de bijdrage van de gemeente aan het meest prominente gebouw in de binnenstad is ‘verwaarloosbaar’. De laatste jaren leeft de PGAD van de spaarpot en dat houdt binnen niet al te lange tijd een keer op.

Evenementenlocatie

En dus moeten de Protestantse Gemeente en de Stichting Behoud en Exploitatie Martinikerk (StiBeMa) zelf aan de bak. Hans Mulié is sinds vorig jaar betrokken bij Stibema en smeedt plannen om meer inkomsten binnen te krijgen. Deze moeten vooral komen uit verhuur van de kerk. “Het is een prachtige locatie, die niet alleen voor concerten en trouwerijen geschikt is. Wat denk je van bedrijfsfeesten, diners, tentoonstellingen of teambuildingsdagen? We willen meer de boer op om de kerk bij mensen onder de aandacht te brengen.”
Boesveld noemt een dansfeest dat eerder al eens in de kerk werd gehouden: “De kerk is ook daar een prachtige ruimte voor en ja, dan kan er gerust een biertje worden gedronken.” Hij hoopt dat bedrijven als Rotra of Ubbink of de gemeente Doesburg hier bijeenkomsten willen houden: “Dan hebben ze een unieke locatie en ze steunen het onderhoud van de Martinikerk.”

Ruimere openingstijden

Om meer mensen kennis te laten maken met het gebouw, willen de heren de openingstijden verruimen. “Nu is het zo dat de kerk alleen tussen mei en september alleen ‘s middags geopend is. Vanaf dit jaar zijn bezoekers van Pasen tot en met de herfstvakantie in oktober tussen 11.00 en 17.00 uur welkom”, aldus Mulié. “Ook in het voor- en naseizoen zijn er nog genoeg toeristen in de stad die onze kerk zouden willen bekijken. Die gelegenheid geven we ze graag.”
Meer bezoekers aan de kerk betekent meer donaties, meer verkochte kopjes koffie en snuisterijen in het winkeltje, maar vooral ook meer mensen die mogelijk de potentie van het gebouw zien en hun eigen evenement in de Martinikerk willen organiseren.
Om dit mogelijk te maken, is er wel een uitbreiding van de vrijwilligersgroep nodig. “Momenteel zijn de meeste vrijwilligers afkomstig uit onze eigen Gemeente, maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet”, zegt Boesveld. “Iedereen die het gebouw de Martinikerk een warm hart toedraagt, is meer dan welkom om ons te helpen.”
Gezocht worden gastheren en -vrouwen die bezoekers willen ontvangen, wat over de kerk kunnen vertellen, eventueel een kop koffie willen schenken en het winkeltje willen bemannen. Belangstellenden die dit wel zien zitten, of meer informatie hierover willen, kunnen contact opnemen met Fokje Westra via tel. 0313-471319 of f.westra2@kpnplanet.nl.

Zilvermuseum

Overigens zijn Mulié, Boesveld en andere betrokkenen achter de schermen druk met meer plannetjes om de inkomsten voor de Martinikerk te verhogen. Al te veel willen ze niet verklappen, maar zo wordt er onder andere gewerkt aan een Zilvermuseum. “Een van onze gemeenteleden heeft een verzameling zilveren mosterdpotjes die we mogen tentoonstellen. We zijn via subsidies bezig het geld bijeen te krijgen voor vitrines en hopen deze zomer een klein museum te openen”, zegt Boesveld. Mulié ziet mogelijkheden in een samenwerking met het mosterdmuseum en een gezamenlijk entreekaartje. “En zo zoeken we allerlei manieren om wat meer inkomsten te krijgen. En dat gaat ons lukken.” De heren gaan zich hier in ieder geval flink voor inspannen. “Het zou verschrikkelijk zijn als wij hier niet meer zouden kunnen kerken”, zegt Boesveld. “Maar buiten dat is de Martinikerk ook een prachtig gebouw dat behouden moet blijven voor de stad.”

www.martinikerk-doesburg.nl

Lees ook

Kilometers druppelslang voor een Fleurige Kade in Doesburg

DOESBURG – Dankzij inzet van de bewoners, medewerking van de gemeente en financiering door diverse …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.