Home / Rheden-Regiobode / Lezing over Verborgen in Velp – AFGELAST

Lezing over Verborgen in Velp – AFGELAST

VELP – Gety Hengeveld schreef een aantal jaren geleden het boek Verborgen in Velp. Dat ging over nooit vertelde verhalen over moed, verzet en onderduikers. Inmiddels is over dat boek en over dat thema een multimediaproject ontstaan. Op basis van het boek zijn filmopnames gemaakt met ooggetuigen en/of nabestaanden van onderduikers of verzetsmensen. Op zaterdag 14 maart om 15.00 uur vertelt Hengeveld over dat project in pop-up museum Rheden in Oorlogstijd in Velp.

In april 2010, ter gelegenheid van 65 jaar Bevrijding, heeft Regiobode – op verzoek en in samenwerking met Velp voor Oranje – een Bevrijdingskrant uitgegeven met ‘nooit vertelde verhalen’ over de oorlog. Deze en andere bijzondere verhalen waren de basis voor het boek Verborgen in Velp, dat in december 2013 door Velp voor Oranje werd uitgegeven. Het boek is bedoeld als een ‘monument’ voor de moedige mensen die zoveel (ook Joodse) onderduikers hadden verborgen.
Om ook jongeren te interesseren voor deze verhalen heeft Velp voor Oranje, ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding, het Multimediaproject Helpt Elkander opgezet. De Arnhemse documentairemaker Sacha Barraud filmde ooggetuigen en/of overlevenden en hun (klein)kinderen op de plaatsen waar ze verzet pleegden, ondergedoken zaten of waar ze gevangen werden gehouden. Soms onder een vloer, soms was er een schuilplaats in een hooiberg of een gevangenis in een kelder.

Auteur Gety Hengeveld vertelt zaterdag over het boek en de filmopnames en toont beelden van een Israëlische documentaire over een van de Joodse onderduikers op Jeruzalem 31 in Velp, waar 14 Joodse familieleden en vrienden de oorlog overleefden. Haar voordracht begint om 15.00 uur. Het pop-upmuseum Rheden in Oorlogstijd is te vinden aan de Hoofdstraat 75 in Velp. Het museum is geopend op vrijdag, zaterdag en zondag tussen 11.00 en 17.00 uur.

facebook.com/rhedeninoorlogstijd

Lees ook

‘Parapluplan’ voor huisvesting arbeidsmigranten en zorgcliënten

RHEDEN – De huisvesting van arbeidsmigranten en zorgcliënten wordt binnenkort juridisch geregeld via een overkoepelend …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.