Home / Brummen-Regiobode / Kennedymars in Klarenbeek, maar waar komt die naam eigenlijk vandaan?

Kennedymars in Klarenbeek, maar waar komt die naam eigenlijk vandaan?

KLARENBEEK – In het weekend van 20 en 21 maart wordt in Klarenbeek weer de Kennedymars gehouden. Vele deelnemers uit het hele land komen naar Klarenbeek voor een prachtige lange afstandstocht. Maar weinig mensen weten waar de Kennedymars vandaan komt.

Hoewel de Kennedymars de naam van een van zijn opvolgers draagt, was het president Theodore Roosevelt die het US Marine Corps in 1908 voor een uitdaging stelde: alle officieren moesten binnen 20 uur 50 mijl (80,467 kilometer) kunnen lopen. John F. Kennedy zorgde in 1983 echter voor de populariteit van het lange-afstandslopen. Hij las het presidentieel bevel van Roosevelt en vroeg zich af of de officieren van het US Marine Corps voldoende uithoudingsvermogen hadden om deze prestatie te leveren. Daarbij vroeg hij zich ook af of de leden van zijn staf dit zouden kunnen. Broer en minister van justitie Robert F. Kennedy nam de uitdaging aan en vertrok op 9 februari om 5.00 uur ‘s ochtends. Zijn vier metgezellen moesten voortijdig afhaken, maar Kennedy voltooide de tocht ongetraind. Een leuke anekdote: tegen de laatste wandelaar die na 35 mijl afhaakte zei Robert Kennedy: “You’re lucky, your brother isn’t President of the United States.” Kennedy voltooide de 50 mijl in 17 uur 50 minuten. De volgende dag stond hij om 7.30 uur op, bezocht om 9 uur een kerkdienst en ging daarna schaatsen met zijn kinderen.
Een paar dagen later volgde een groep van 34 officieren. Zij liepen met volledige bepakking van Camp Lejeune in North Carolina de ’50-mile hike’. De snelste officier liep de afstand in 11 uur 45 minuten. Veel gewone Amerikanen, van heel jong tot heel oud, die ten onrechte dachten dat ook zij persoonlijk door de president werden uitgedaagd, gingen op pad. Dit ondanks waarschuwingen van de President’s Council on Physical Fitness, die stelde dat alleen getrainde personen deze tocht moesten lopen. Zondag 17 februari 1963 liepen zeker 5000 personen een afstand van 28 mijl van Pittsburgh naar Washington.

Het lopen van lange afstanden werd in de VS een kortstondige rage die via Engeland oversloeg naar Nederland. In de omgeving van Sittard werd op 20 april 1963 voor het eerst de Kennedymars gelopen door elf middelbare scholieren. Dit was het begin van een lange traditie die nu nog steeds voortduurt. Andere grote marsen binnen Nederland zijn die van Someren en Waalwijk. De Commissie Lange Afstanden, een commissie van de KWBN, coördineert de Kennedymarsen en geeft het stempelrecht aan de organiserende verenigingen, stichtingen en comités.
Wandelvereniging WS78 is in 2013 begonnen met de organisatie van de Kennedymars in Klarenbeek. Dit werd in 2017 uitgebreid met de Long Distance Walk van 110 kilometer. In 2019 nam SC Klarenbeek de organisatie van het evenement over. De club sloot zich aan bij de KWBN en verkreeg daarmee officiële stempelrechten.

Op vrijdag 20 en zaterdag 21 maart vind het monsterwandelevenement weer plaats. Niet alleen de Kennedymars en de Long Distance Walk staan op het programma. Deelnemers kunnen ook meedoen aan kortere tochten van 20, 40 en 60 kilometer. Er is zelfs een route van 10 kilometer, zodat het evenement voor iedereen toegankelijk is.

www.scklarenbeek.nl/kennedymars

Lees ook

Algemene vergadering Dorpsraad Brummen

BRUMMEN – Dorpsraad Brummen houdt woensdag 23 juni om 20.00 uur weer een online openbare …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.