Home / Nieuws / In actie voor een rolstoelbus voor Jason uit Dieren

In actie voor een rolstoelbus voor Jason uit Dieren

DIEREN – Even naar een vriendin op de koffie, een boodschap doen of op vakantie. Het zijn zaken die de meeste mensen zonder erbij na te denken doen. Maar voor Kim en Enrico en hun 2,5 jaar zoontje Jason uit Dieren zijn deze gewone dingen een hele onderneming. Jason heeft een zeldzame genetische afwijking waardoor hij niet kan lopen, praten of zelfstandig kan zitten. Een rolstoelbus zou het leven van het Dierense gezin een stuk makkelijker maken, maar de aanschaf is duur. Zij hebben een crowdfundingsactie opgezet om de benodigde 25.000 euro bij elkaar te krijgen.

DHX30, een ogenschijnlijk willekeurige combinatie van cijfers en letters. Maar deze combinatie is er een die het leven van de 2,5-jarige Jason uit Dieren en zijn ouders voor altijd heeft veranderd. Jason is een van de slechts 31 mensen ter wereld die deze genetische afwijking heeft. Als gevolg van deze afwijking kan hij niet praten, zelfstandig zitten of lopen, het is niet te bekend in hoeverre hij dit in de toekomst wel gaat kunnen.
Jason had na zijn geboorte een matige start. De maanden na zijn geboorte ontwikkelde hij zich niet helemaal naar behoren. “Ieder kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo, zeiden we. En Jason was ook ons eerste kind dus veel vergelijking hadden we niet”, vertelt Kim. Het consultatiebureau vond zijn ontwikkeling wat zorgelijk en het jonge gezin werd verwezen naar het Radboud ziekenhuis. Daar kwam in november 2018 de diagnose: DHX30. Een grote schok voor Kim en Enrico: “We waren allebei stil, we wisten gewoon niets te zeggen”, vertelt Kim. “Na de diagnose waren we verslagen, boos, bang, verdrietig en onzeker.”

Doordat Jason niet kan zitten en lopen, zijn er veel aanpassingen nodig. Hij heeft een bed-box, douchestoel, aangepaste eet- en autostoel voor de dagelijkse routines. Ook heeft hij een aangepaste wandelwagen waarin hij met een soort harnas rechtop kan zitten. Nu Jason steeds groter en zwaarder wordt, merken zijn ouders dat het vervoeren van de peuter steeds lastiger wordt. “We moeten hem naar de auto tillen, in de autostoel zetten, de zware wandelwagen inklappen, je loopt alleen maar te slepen. Een rolstoelbus zou zo geweldig zijn”, aldus Kim. De aangepaste wandelwagen van Jason kan dan in zijn geheel in de bus, waardoor een boodschapje doen, op vakantie gaan of even bij familie op bezoek weer een stuk gemakkelijker wordt voor Enrico en Kim.

De kosten voor een rolstoelbus zijn hoog. De gemeente betaalt de aanpassingen, maar alleen bij een bus van maximaal 36 maanden oud. “We hebben wat offertes aangevraagd en de goedkoopste optie is tussen de 23.000 en 25.000 euro”. Omdat deze kosten voor het gezin te hoog zijn, kwamen zij op het idee van een crowdfunding. “We hebben er wel een tijdje mee gezeten, je geeft jezelf en je gezin bloot”, vertelt Enrico. “Maar je moet wel, je hebt geen keuze, met alleen familie ga je het niet redden. Om zo’n bedrag bij elkaar te krijgen moet je je netwerk vergroten.”
Met de hulp van familie werd de website www.ditisjason.nl opgezet. Hier kan iedereen een donatie doen om het gezin te helpen.

De crowdfundingsactie werd spectaculair afgetrapt met een bezoek van de brandweer in de straat van Jason. De vrolijke peuter was onder de indruk van de lichtjes en mocht met de brandweermannen op de foto. Ook op andere plekken zijn spontaan acties opgezet om het doel te ondersteunen. Restaurant De Harmonie in Laag-Soeren doneert de opbrengst van de fooienpot en ook de opbrengst van een tennistoernooi komt ten goede aan de rolstoelbus voor Jason. “Het vraagt veel van je om zo’n actie op te zetten, ik ben zo blij dat andere mensen er nu ook aan meewerken”, aldus Kim. Dat de actie in Dieren en omstreken wordt omarmd blijkt, de helft van het benodigde bedrag is inmiddels binnen.
De genetische afwijking van Jason zorgt voor veel zorgen en verdriet bij zijn ouders. Vooral het vergelijk met leeftijdsgenoten vindt Kim erg confronterend. “Maar het is zoals het is, ik zou hem niet kunnen missen en zoals hij ‘s ochtends lacht als je hem uit bed haalt, dat maakt je hele dag weer goed. Maar die rolstoelbus die moet er gewoon komen!”

www.ditisjason.nl

Foto: Cynthia Vos

Lees ook

Ellecommer brengt dichtbundel uit

ELLECOM – De van origine West-Zeeuws-Vlaamse dichter Gaël van Heijst (1990) woont krap negen maanden …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.