Home / Rheden-Regiobode / Ik vind: Een gemeente die de weg kwijt is ?

Ik vind: Een gemeente die de weg kwijt is ?

Bewoners in de Dierense wijk Dieren Noordoost maken zich grote zorgen over plannen van de gemeente Rheden. Door de wijk liggen als een kralensnoer natuurlijke bosgebiedjes bestaande uit de begroeiing die al eeuwen aanwezig is: eiken, berken en een wilde onderbegroeiing van ruigte met plaatselijk een bladerdek waartussen egels, wezels en hermelijnen scharrelen. Van tijd tot tijd zie je er de dassen die in een tweetal dassenburchten in een belendend bosgebied wonen, 200 meter vanaf de bebouwing. Het bestaan van de bosgebiedjes gaat terug tot de tijd waarin het eikenhakhout werd gebruikt door boeren en schaapherders die de omgeving bevolkten. Zoals op meer plekken langs de Veluwezoom groeiden de oude eikenstoven uit nadat het hout minder of niet meer werd gebruikt. Het resultaat is een gevarieerde eikenbegroeiing op stronken die eeuwenoud zijn. Eiken zoals eiken bedoeld zijn. Nu monumenten in de woonwijk. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft juist deze gebiedjes en het aangrenzende grotere bos rond de begraafplaats aangewezen als Groen Cultureel Erfgoed. Dit met de bedoeling dat de gemeente dit erfgoed in stand houdt.

Dat de gemeente Rheden er anders over denkt weten we al sinds enige jaren.

Aan de bewoners rond de bosgebiedjes is meegedeeld dat uit deze stukjes natuur alle eiken zullen worden gekapt. En tevens als proefbos mag dienen ( de uitkomst is nog niet bekend) om ook andere bosjes in Noord Oost kaal te kappen op enkele bomen na. Motieven zijn er genoeg. In het najaar valt er immers blad van de eiken. Inderdaad, een punt van belang(?). Immers, we hebben tegenwoordig toch ook plastic kerstbomen? Die geven ook geen rommel in de kamer. Niet alleen zal dit item de gemeente hebben geïnspireerd, een argument is ook dat de vogels meer ruimte hebben wanneer de bomen verdwenen zijn. Ook weinig tegen in te brengen, lijkt het. Immers, de vogels hebben geen bomen nodig. Ze kunnen ook op de grond zitten! Takken om op te zitten zijn overbodig. Evenzo worden de bosjes verfraaid met boomstammen die mogen blijven staan zonder de kruin en die langzaam doodbloeden voor onze neuzen omdat deze geringd worden. O ja, het meest steekhoudende argument is dat de eikenprocessierupsen uitblijven wanneer we de eiken kappen. De gemeente lijkt hierbij verder door te denken dat het ministerie van LNV dat in Nederland miljoenen bomen extra wil planten vanwege klimaatredenen. Deze bomen zullen voor een groot deel bestaan uit de bij uitstek geschikte boom in Nederland: de eik. De bewoners zien met lede ogen hoe straks gezonde volwassen bomen zullen worden gekapt. De grootste boom die het loodje zal leggen is een eik van minstens 200 jaren oud met een kroondoorsnede van vijfentwintig meter, waarvoor duizenden jonge boompjes zullen moeten worden geplant om de vrijgekomen CO2 uit de boom en uit de bodem te compenseren. Dit monument moet wijken omdat een tak deels overhangt over een tuin waarvan de eigenaar in het najaar wat bladeren moet opruimen.

De bewoners hebben zo hun mening over de argumenten van de gemeente. Ze genieten van de natuurlijke omgeving en in de zomer is de lommerrijke woonomgeving een lust om in te wonen. Zij vragen zich af of de openbare ruimte bij de gemeente wel in goede handen is. Heeft de gemeente geen weet van het feit dat deze eiken dragers zijn van vele tonnen CO2? Dat in iedere volwassen eik meer dan 450 soorten insecten wonen? Dat de eeuwenoude bosbodems opslagplaatsen van veel CO2 zijn? Dat eind 2019 de Universiteit van Gent een rapport over een onderzoek uitbracht dat benadrukte dat kleine bosgebiedjes, zelfs vanaf enige honderden vierkante meters veel meer CO2 opslaan, zowel in begroeiing als in de bosbodem? Dat deze natuurgebiedjes dank zij de grotere randeffecten per hectare belangrijke dragers van de ecologie zijn? Dat juist daar de meeste soorten voorkomen? De bewoners vragen zich af welke deskundigheid de gemeente heeft…want bomen geven ons toch zuurstof? , beschutting? koelte in de zomer? de leefomgeving van de vogels?

De bewoners hebben een handtekeningenactie opgezet waarop massaal door de omwonenden is gereageerd. Een vertegenwoordiger heeft in een overleg met bewoners laten weten dat de plannen zijn uitgesteld, en er een nieuwe bijeenkomst zal plaatsvinden in april. Uitstel van executie ? Of zou de gemeente bij zinnen komen en zich achter de oren krabben wat voor beleid er uit gevoerd wordt bij haar onderdanen met deze onkunde en kiezen voor het behoud van de groenste gemeente die ze al op haar naam heeft staan. Ze zou haar naam oneer aan doen met dit nieuwe beleid, zoals de ambtenaar mij vertelde.

J.C. van Sonsbeek,
Dieren
cocoka@hotmail.nl

Lees ook

Tuinconcert Trio Zauberflöte in Velp

VELP – Trio Zauberflöte speelt woensdag 4 augustus in de tuin van Boekhandel Jansen & …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.