Home / Brummen-Regiobode / Heggenvlechten voor het Brummens landschap met NLDoet

Heggenvlechten voor het Brummens landschap met NLDoet

BRUMMEN – De Heg en Haag Werkgroep Brummen doet op zaterdag 14 maart mee met NL Doet. Deze dag wordt een stuk heg aan de Kwazenboschweg in Brummen aangelegd. Iedereen kan hierbij meehelpen, er is een instructie om 9.30 en 13.30 uur.

Bij heggenvlechten kap je met een bijl, hiep of billhook de haagplanten aan één zijde in. Daarna buig je de planten naar de grond op elkaar. De takken vlecht je in één. In het voorjaar loopt de haagplant weer uit. Aan de andere zijde van de stam van de haagplant zijn de houtvaten en bast immers in takt gebleven. Zo vergroeien de struiken tot een levend dicht en compact ‘heg’-werk.
Heggen vlechten is een lichamelijk inspannende activiteit. Iedereen kan het in korte tijd leren. De werkgroepleden vlechten heggen regelmatig als een alternatief voor sporten in de buitenlucht. Enkelen nemen zelfs deel aan wedstrijden. Daarnaast is heggenvlechten ook een gezellig groepsgebeuren.

Heggen, maar nog meer gevlochten heggen, bieden een schuilplek voor de bedreigde insecten, vogels en kleine dieren. Afgelopen twintig jaar is het aantal van deze dieren met 70 procent afgenomen. Door het vlechten gaat een heg harder groeien. Ze ontwikkelt veel meer hout, slaat daarmee broeikasgassen op tegen klimaatverandering. Ze groeit zo dicht en compact dat vroeger legers en boeren er vijand, vee en wild mee tegen hielden. Zonder enthousiaste vrijwilligers lukt het boeren, natuurbeschermers en overheden niet deze ondoordringbare heggen in het landschap te behouden. Hagen maken het boerenlandschap ook voor mensen erg aantrekkelijk om in te werken, wonen en heerlijk te genieten tijdens het wandelen en fietsen.

Aanmelden om mee te helpen tijdens NL Doet kan via www.nldoet.nl of een mailtje naar hegenhaag@gmail.com.

Lees ook

Algemene vergadering Dorpsraad Brummen

BRUMMEN – Dorpsraad Brummen houdt woensdag 23 juni om 20.00 uur weer een online openbare …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.