Home / Rheden-Regiobode / Groener en uitdagender schoolplein voor Rozendaalse Dorpsschool

Groener en uitdagender schoolplein voor Rozendaalse Dorpsschool

ROZENDAAL – Het schoolplein van IKC Dorpsschool in Rozendaal moet groener en uitdagender. Dat vinden leerkrachten, ouders èn kinderen. En daarom wordt het plein opnieuw ingericht.

Een werkgroep, bestaande uit leraren, ouders, omwonenden en een ambtenaar van de gemeente, is onder leiding van een externe procesbegeleider aan de slag gegaan om een herinrichtingsplan op te stellen, meldt wethouder Marieke Albricht in de gemeentelijke communicatie In de Roos. Er is een plan opgesteld dat niet alleen moet zorgen voor een groener plein, waar het leuker spelen is, maar ook rekening houdt met het verminderen van de geluidsoverlast die sommige omwonenden ervaren.

Het spelen wordt in de nieuwe inrichting verplaatst naar achter de school. Op het dak van de gymzaal komt kunstgras, dat geluiddempeld zal werken. Er komt geen officieel pannacourt, omdat omwonenden bang zijn voor een aanzuigende werking. Daarom is gekozen voor een trapveldje zonder vaste goals en alleen een haag of hekje om ballen richting de Bremlaan tegen te houden. De leden van de jongerenraad hebben expliciet om een trapveldje gevraagd.
De pingpongtafel blijft staan, in die buurt komen tegelstickers voor bijvoorbeeld het spel Twister. De basketbalpaal wordt weggehaald, daarvoor in de plaats komt een duikelrek. Ook komt er een grote nestschommel. Het stuk schoolplein richting de Kapellenberglaan aan de noordkant wordt duidelijker begrensd met een haag. Er komen doeken en extra bomen zodat in de zomer meer schaduw op het plein wordt gecreëerd. Ook worden naast het schoolplein boomstammen en keien neergelegd zodat er meer zitplekken zijn voor de kinderen.
Aan de zuidzijde van de gymzaal, richting de Bremlaan, wordt een ontdektuin aangelegd. Deze is alleen voor de kinderen toegankelijk met een leerkracht en blijft tijdens het reguliere speelkwartier dan ook gesloten. Deze ontdektuin is een educatieve ruimte en biedt mogelijkheden tot een moestuin, maar bijvoorbeeld ook een insectenhotel. Rondom het schoolplein wordt meer groen in de vorm van struiken en bomen aangeplant.

In de raadsvergadering van 11 februari gingen de fracties van Rosendael’74 en PAK Rozendaal akkoord met het voorstel van het college om de benodigde gelden beschikbaar te stellen. BGR stemde tegen.
Om het schoolplein nu ook buiten schooltijden formeel toegankelijk te maken, wordt een afwijkingsprocedure van het bestemmingsplan in gang gezet. Hiermee wordt de toegankelijkheid dagelijks verruimd naar 19.00 uur.
Overigens kan een aantal omwonenden zich nog niet vinden in de plannen, omdat zij denken dat de geluidsoverlast niet genoeg afneemt. Albricht meldt dat de gemeente nog met hen in gesprek is.

Lees ook

Vlog-Piet gespot in Rheden

RHEDEN – Sinterklaas werkt dit jaar zoveel mogelijk thuis vanwege corona. De Pieten zullen extra …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.