Home / Brummen-Regiobode / Gemeente Brummen zoekt nieuwe dorpsdichter

Gemeente Brummen zoekt nieuwe dorpsdichter

GEM. BRUMMEN – De gemeente Brummen heeft sinds mei 2016 een dorpsdichter. Eerst was dit Laurens Hoevenaren en per mei 2018 was deze rol voor Eva. Haar termijn van twee jaar loopt binnenkort af en de gemeente is daarom op zoek naar een nieuwe dorpsdichter.

De dorpsdichter heeft als taak de gevoelens van de burger te verwoorden in poëzie. De term dorpsdichter geeft aan dat het gaat om iemand die kennis heeft van en gevoel bij dat wat zich in de dorpen en buurtschappen van de gemeente Brummen afspeelt. Van de dorpsdichter wordt het volgende verwacht: de dichter maakt 5 tot 6 keer per jaar een nieuw gedicht. De dichter geniet een grote vrijheid om kritisch te reageren op ontwikkelingen in de Brummense samenleving. Dat gebeurt opbouwend en op een manier die grote delen van de bevolking aanspreekt. De gedichten worden geschreven in het Nederlands. De dichter zal voor de taak van dorpsdichter voor twee jaar beschikbaar zijn. De dichter is bereid om bij verschillende gelegenheden voor te dragen uit eigen werk. De dorpsdichter wordt waar nodig ondersteund door de werkgroep Taalmarkt.
Een voorwaarde is dat de dichter eerder werk heeft gepubliceerd danwel ermee naar buiten is getreden, zodat een indruk kan worden verkregen van diens vakmanschap. Het dorpsdichterschap is volgens de gemeente Brummen en de werkgroep Taalmarkt van de Culturele Stichting belangrijk, want poëzie is een uiting van emotie en verstand en kan een samenbindende factor zijn tussen burgers, met name in roerige tijden, bij bijzondere gebeurtenissen en herdenkingen.

Kandidaten (m/v), woonachtig in de gemeente Brummen, kunnen zich melden bij de werkgroep Taalmarkt van de Culturele Stichting. Tot 2 april kan een bericht met motivatie worden ingestuurd, vergezeld van een gedicht over de gemeente Brummen. Dit kan naar taalmarkt@brummencultuur.nl. Hier is ook meer informatie beschikbaar. De uiteindelijke keuze voor een nieuwe dorpsdichter wordt gemaakt door een 3-koppige jury die bestaat uit de huidige dorpsdichter, de voorzitter van de Culturele Stichting en een vertegenwoordiger van de werkgroep Taalmarkt.

Lees ook

Algemene vergadering Dorpsraad Brummen

BRUMMEN – Dorpsraad Brummen houdt woensdag 23 juni om 20.00 uur weer een online openbare …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.